Vijenac 256

Likovnost

LIKOVNI GLOBUS

Donacija HAZU

LIKOVNI GLOBUS

Izložbe

slikaDonacija HAZU

Zagreb Dana 9. prosinca u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti svečano je otvorena izložba koja prezentira donaciju koju je Kosta Angeli Radovani oporučno ostavio Akademiji. Riječ je o portretima akademika koji se sastoje od dvanaest bisti te dvadeset i šest medalja nastalih od 1946. do 1999. godine. U povodu Donacije Koste Angelija Radovanija, obitelji Angeli Radovani uručena je Zahvalnica HAZU, a izložba će biti otvorena u Dvorani X, u palači na Zrinskom trgu, do kraja godine. Info na www.hazu.hr.

slikaMatisseova skulptura

Valencia U IVAM Centre Julio Gonzáles, Institutu za modernu umjetnost u Valenciji, otvorena je izložba skulptura Henrija Matissea. Izložba nudi povijesni pregled triju razdoblja Matisseova stvaralaštva u skulpturi. Obilježja Matisseove skulpture slična su njegovim slikarskim djelima, poput uporabe nerealnih boja, subordinacije detalja i pojednostavnjivanja. Izbornica Martine Soria među ostalim predstavila je serije Nu de Dos, Jeannette i Henriette. Izložba se zatvara 11. siječnja. Informacije su dostupne na www.ivam.es.

slikaRoyeva retrospektiva

Beč Prije desetak dana u bečkom je Kunstforumu otvorena retrospektivna izložba Roya Lichtensteina s više od četrdeset i pet slika i izborom radova na papiru. Među djelima nalaze se i neka koja se prvi put pokazuju u Europi, a izložba je zajednički projekt Roy Lichtenstein Foundation, brojnih međunarodnih muzeja poput njujorškog Solomon R. Guggenheim Museum, Zbirke Sonnabend, bečkog MUMOK-a i privatnih zbirki. Izložba je otvorena do 7. ožujka, a informacije potražite na www.kunstforum-wien.at.

slikaKippenberger u Van Abbemuseumu

Eindhoven U suradnji s bečkim MUMOK-om, Van Abbemuseum iz Eindhovena priredio je retrospektivu djela njemačkog umjetnika Martina Kippenbergera s više od 150 izložaka, slika, crteža, fotografija, skulpture i velikih prostornih instalacija iz razdoblja od 1977. pa do 1997. godine. Izložba višeznačna imena Nach Kippenberger, koja pokazuje širok spektar njegova djelovanja pod devizom Svaki umjetnik je osoba otvorena je do 1. veljače i na stranici www.vanabbemuseum.nl.

Knjige

slikaEllsworth Kelly — Tablet 1948-1973, The Drawing Center, 2003. Obilježavajući dvadesetpetu obljetnicu, njujorški The Drawing Center objavio je knjigu Ellsworth Kelly — Tablet 1948-1973. Na gotovo četiri stotine stranica i s gotovo dvjesto ilustracija u boji, knjiga nam donosi najvažnije skupine crteža, isječaka, kolaža i studija Ellswortha Kellyja. Knjiga je nastala u vezi s velikom izložbom istih radova u The Drawing Centru 2002. Kellyjev kreativni proces nadahnuća može se vidjeti u The Menil Collection u Houstonu.

CD-ROM

slikaStolen Works of Art Temeljen na Konvenciji UNIDROIT iz 1995. o stanju na tržištu ukradenim umjetninama, Interpol je objavio ovaj CD-ROM na kojem su članice Interpola objavile kompilaciju ukradenih umjetnina. Otprilike dvadeset tisuća registriranih ukradenih djela moguće je na engleskom, francuskom i španjolskom pretraživati prema različitim kriterijima, naslovu, umjetnicima, temama... U želji da se trgovina ukradenim umjetninama svede na najmanju mjeru i da se one vrate pravim vlasnicima, CD-ROM ponajprije je namijenjen policiji i carinskim organima, ali i cijeloj javnosti.

Internet

slikawww.artiade.com Olimpijada vizualne umjetnosti, globalni koncept koju organizira ARTIADE Cultural Foundation traje od Atlante 1996. godine. Natječaj za atensku artijadu upravo je otvoren za slikarstvo, skulpturu, medija i videoumjetnost, a na ovoj internetskoj stranici možete pogledati njegove uvjete. Artiade, svojevrstan forum svjetske kulture, održat će se u Ateni od 12. kolovoza do 29. rujna sljedeće godine u doba Olimpijskih igara. Pretpostavlja se da će na toj umjetničkoj olimpijadi sudjelovati otprilike šest stotina sudionika.

Marko Kružić

Vijenac 256

256 - 25. prosinca 2003. | Arhiva

Klikni za povratak