Vijenac 256

Glazba

CD pop-rock

Buntovnici uživo

Asian Dub Foundation, Keep Bangin’ On The Walls Live Tour 2003, Labels/Dallas Records

CD pop-rock

Buntovnici uživo

Asian Dub Foundation, Keep Bangin’ On The Walls Live Tour 2003, Labels/Dallas Records

Početkom godine Asian Dub Foundation objavili su odličan studijski album Enemy Of The Enemy, koji sigurno ulazi među najbolje albume izdane u ovoj godini. ADF bi mogli vrlo lako postati i vlasnici dvostruke krune jer njihov album uživo Keep Banging On The Walls zaslužuje titulu najboljega live-albuma u ovoj godini. Sve te laskave titule nisu nikakvo pretjerivanje jer negdašnji glasnogovornici druge generacije getoiziranih brit-azijatskih emigranata sve češće dobivaju epitet »novi The Clash«. A priča o ADF kao najboljem koncertnom bendu na svijetu potekla je još 1997. godine, kada su ih Primal Scream, koji su tada bili na vrhuncu popularnosti, zahvaljujući albumu Vanishing Point, angažirali kao predgrupu na koncertima. Činjenica je da mlada publika, sklona pametnom buntovničkom rocku, teško može naći uzbudljiviju koncertnu atrakciju od Asian Dub Foundation.

Zbog svojih antiglobalizacijskih i anti-establishment stajališta ADF su napadani sa svih strana, kako od političara, tako i od mainstreama glazbene industrije. Za Amerikance su oni još uvijek marginalni bend (što nije niti čudno jer su nakon 11. rujna 2000. zbog sprege Hollywooda i Washingtona stradali, slično buntovni, Rage Against The Machine), a nakon raskida ugovora s London Recordsom potisnuti su i s britanske top-liste.

Keep Banging On The Walls Live Tour 2003. izašao je u trenutku dok koncertna turneja ADF još traje, a završit će 4. prosinca u Dublinu. ADF ne pripadaju onim bendovima koji rade promotivne turneje kako bi predstavili materijal s najnovijeg albuma, nego su na njihovim koncertima podjednako zastupljene i stare i nove pjesme. Uz to, valja napomenuti da, ako ste neke pjesme čuli na studijskim albumima, a ne i u live verzijama — ne znate baš mnogo o ADF. Naime, žive snimke vrlo često predstavljaju hitove u nekom sasvim novom ruhu, bitno izmijenjenih aranžmana. To je još jedna potvrda da su ADF izniman bend od kojeg uvijek možete očekivati samo iznenađenje.

Goran Jovetić

Vijenac 256

256 - 25. prosinca 2003. | Arhiva

Klikni za povratak