Vijenac 255

Matica hrvatska

Split

Zaštitnici glazbenika

Split

Zaštitnici glazbenika

Jedanaesti dani Ogranka Matice hrvatske Split završeni su koncertom u čast blagdana sv. Cecilije, zaštitnice glazbenika i glazbe. Brojnim štovateljima glazbe u crkvi sv. Dominika uvodnom se riječi obratio Josip Botteri Dini, predsjednik splitskoga Ogranka Matice hrvatske. Program koncerta ispunio je nastup dvaju pjevačkih zborova. Mješoviti župni zbor Don Jakov Salečić iz Smokvice na Korčuli pokazao je da dolazi iz sredine bogate glazbenim talentima. Nevelik sastav (osamnaest pjevača) skladnim je a capella pjevom pomognutim akustikom crkvenoga prostora izveo šest skladbi. Posebnu je pozornost zanimljivom harmonizacijom privukla Svitla noćDinka Fija. Zborom je ravnao Ivan Salečić, a kao solisti nastupili su Damirka Raničević i Matko Pecotić.

Splitski liječnici pjevači, s dirigentom Rajmirom Kraljevićem i uz orguljsku pratnju Rozarije Samodol, priredili su izbor duhovnih naslova. U Franckovoj (Panis angelicus) i Verdijevoj skladbi (Campani, a cara Vergine) uz potporu zbora nastupio je prvak Splitske opere Sveto Matošić Komnenović, a solističku je dionicu u skladbi Ti Bog si moj Pere Gotovca izveo član zbora Damir Mrass. Slušateljstvo je toplim pljeskom pozdravilo srdačan pjev splitskih liječnika.

Večer, kojom su publiku proveli Suzana Mihaljević i Mario Braškić završila je pjesmom Zdravo djevo u zajedničkoj izvedbi obaju zborova i publike. (T. Alajbeg)

Vijenac 255

255 - 11. prosinca 2003. | Arhiva

Klikni za povratak