Vijenac 255

Fotografija

Iz zbirke hrvatske fotografije Fotokluba Zagreb: Branko Marinkov

Trajni topos fotografije

Iz zbirke hrvatske fotografije Fotokluba Zagreb: Branko Marinkov

Trajni topos fotografije

Od 1981. do 1984. obnašao je dužnost predsjednika Kluba. Godine 1976. Fotosavez Jugoslavije dodjeljuje mu počasno zvanje kandidata majstora fotografije, dok mu FIAP, međunarodna federacija za fotografsku umjetnost dodjeljuje počasno zvanje AFIAP (artist FIAP-a). Dobitnik je vrijedne nagrade Tošo Dabac Fotokluba Zagreb (1991)

Branko Marinkov rođen je 1949. u Zagrebu. Diplomirao je na Kemijskom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta. U Fotoklub Zagreb učlanjuje se 1971. od kada u sljedećih petnaestak godina izlaže na više od sto izložbi u zemlji i inozemstvu, pri čemu osvaja dvadesetak raznih priznanja (plaketa, diploma i sl.). Održao je i nekoliko samostalnih izložbi fotografije.

Od 1981. do 1984. obnašao je dužnost predsjednika Kluba. Godine 1976. Fotosavez Jugoslavije dodjeljuje mu počasno zvanje kandidata majstora fotografije, dok mu FIAP, međunarodna federacija za fotografsku umjetnost dodjeljuje počasno zvanje AFIAP (artist FIAP-a). Dobitnik je vrijedne nagrade Tošo Dabac Fotokluba Zagreb (1991).

Vladko Lozić

slika slika

Branko Marinkov pripadnik je generacije autora kojih su htijenja bezuvjetno jasna i prepoznatljiva — težnja za stvaranjem posebnog izraza, pa i pod cijenu služenja fotografskim pomagalima i raznim optičkim novitetima, prerast će u moto želim ponešto drukčiji. A Marinkov i jest drukčiji.

Traganje za sukladnosti osobnosti i opće likovne prakse obilježit će njegov fotografski razvoj. Autor je ostvario svoje ideje u sintetičkom izrazu. Zadržavajući u fotografiji, i unatoč nekim iskoracima, mjeru, on je u našoj povijesti fotografije osigurao svoje mjesto.

Jedno je sigurno, fotografira s mnogo mara, šeta svojom kamerom po tlu svakodnevice, svoje i naše zbilje, znajući unaprijed poneke od rezultata, ali čvrsto vjerujući kako njegova obrada može izdržati i mnoge buduće prosudbe i ocjene.

Upravo je zato njegovo viđenje dobro ocijenjeno i u našem vremenu.

Zdenko Kuzmić

Vijenac 255

255 - 11. prosinca 2003. | Arhiva

Klikni za povratak