Vijenac 255

Matica hrvatska

Tolstoj u Zagrebu

Predsjednik Matice hrvatske Igor Zidić 28. studenoga primio je u prostorijama Matice u posjet Vladimira Iljiča Tolstoja, praunuka slavnoga ruskog književnika Lava Nikolajeviča Tolstoja, koji je u Zagrebu boravio kao gost Hrvatsko-ruskoga društva prijateljstva, koje je organiziralo književnu večer posvećenu njegovu pradjedu, a u povodu 175. godišnjice njegova rođenja

Tolstoj u Zagrebu

Predsjednik Matice hrvatske Igor Zidić 28. studenoga primio je u prostorijama Matice u posjet Vladimira Iljiča Tolstoja, praunuka slavnoga ruskog književnika Lava Nikolajeviča Tolstoja, koji je u Zagrebu boravio kao gost Hrvatsko-ruskoga društva prijateljstva, koje je organiziralo književnu večer posvećenu njegovu pradjedu, a u povodu 175. godišnjice njegova rođenja, na kojoj je taj voditelj Tolstojeva muzeja na obiteljskom imanju u Jasnoj Poljani južno od Moskve i najangažiraniji član brojne Tolstojeve obitelji oko očuvanja njegova nasljeđa održao i predavanje o slavnom pretku.

Predsjednik Matice Igor Zidić, istaknuvši kako Matica uvijek rado prima drage goste, ukazao je na duge prijateljske odnose Hrvatske i Rusije, o čemu svjedoče i brojna izdanja ruskih književnika Matice hrvatske, među kojima posebno važno mjesto zauzimaju djela Lava Nikolajeviča Tolstoja, koje je ovom prigodom i uručio njegovu potomku, a koja svjedoče, kako je Zidić istaknuo, o odanosti Matice velikom književniku. O tome svjedoči i spomenik podignut književniku u Selcima na Braču, malom selu, tek nepunu godinu nakon njegove smrti. Zidić je ukazao i na veze književnika sa Maticom hrvatskom preko Frana Mažuranića, koji se s njim susreo, te tom prigodom pokazao interes za Ivana Mažuranića, jednog od Matičinih predsjednika, o čemu je ostao i zapis.

Tolstojev potomak upoznat je i s djelom našega književnika i matičara Nedjeljka Fabria, čiji je roman Smrt Vronskoga nastavak Tolstojeve Ane Karenjine. On, kao i neki drugi naši književnici, time pokazuje opčinjenost naših autora Tolstojem, čija popularnost u našoj književnosti ostaje trajna. Na kraju je Vladimir Iljič Tolstoj pozvan da u srpnju sljedeće godine prisustvuje Festivalu pjesnika koji se održava na Braču, otoku koji je ovom književniku nakon smrti podario prvi spomenik.

Antonija Vranić

Vijenac 255

255 - 11. prosinca 2003. | Arhiva

Klikni za povratak