Vijenac 255

Mm

FUTUROPOLIS

Računala — Tri računala u jednom

FUTUROPOLIS

Računala — Tri računala u jednom

slikaUporaba više od jednog operativnog sustava na jednom računalu korisnicima je dosad nerijetko činilo velike teškoće. S istim problemom suočilo bi se više korisnika jednoga računala koje bi svatko posebno podešavao. Rješenje za taj problem skriva se u Trios II Plusu. Njime se vrlo jednostavno u jednom kućištu računala mogu spojiti do tri hard-diska. Novost je da se jednostavnim pritiskom na gumb može preskakati s diska na disk. Mogućnost instalacije raznih operativnih sustava nije pak jedina prednost. Back up podataka nikada nije bio jednostavniji. I sve to za samo 80 dolara.

www.bytewizecomputers.com

Audio-video — DVD-plejer koji voli DivX

slikaDVD-plejeri standardno mogu reproducirati najrazličitije formate tonskih zapisa, od MP3 do klasičnih audio CD-a. K tome se podrazumijeva da mogu pokrenuti DVD-e i prikazivati niz različitih zapisa digitalnih slika. DVD-plejer Elta-8883 može sve to. A uza sve to ima i ključnu prednost pred ostalim sličnim uređajima — podupire DivX- i XviD-avi fajlove. U praksi to znači da se na njemu može gledati pregršt filmova DVD-kvalitete uz bitno manju nabavnu cijenu. Osim toga nudi i global motion compensation (GMC), QPel, B-frame-support, post-processing, data partition (DP) te error resync marker (ERM). Uključujući daljinski upravljač ovaj bi zanimljivi plejer trebao stajati oko 120 eura.

www.elta.de

GSM — Dlanovnik i mobitel

slikaPostoje dlanovnici i postoje mobiteli. Također postoje hibridi dlanovnika i mobitela. Hitachijev G1000 Pocket PC Phone prvi je uređaj koji objedinjuje oba, ali je ipak mnogo više od hibrida. Nudi sve prednosti PDA, a ujedno je i potpuno funkcionalan mobitel. Prvi je dlanovnik s ugrađenom tipkovnicom. Ima procesor od 400MHz, kojim pokreće napredan operativan sustav Pocket PC 2002 Phone Edition. U G1000 ugrađen je i modem koji omogućava spajanje s internetom brzinom od do 144 Kbps. Još je jedan zgodan dodatak ugrađena kamera sa 640 x 480 piksela. Internu memoriju od 32 MB lako je proširiti SD memorijskom karticom. Ostaje samo pitanje: vrijedi li malo čudo tehnike 650 dolara?

www.brighthand.com

Izumi — Penkala prevodilac

slikaTreba vam prijevod nekog teksta? Imate zapisanu stranu riječ, ali ne znate kako se izgovara? Ili morate nešto prepisati, a nemate ni olovke ni papira, a ponajmanje vremena? U takvim je trenucima WizCom SuperPen Voice idealno pomagalo. Riječ je o penkali s ugrađenim skenerom. Jednostavno prijeđite SuperPenom preko teksta i on će ga prevesti. S engleskog na čak 23 druga jezika! Ali to nije sve. SuperPen skeniranu riječ odmah može i izgovoriti, tako da znate kako zvuči. K svemu tome može još i memorirati do tri tisuće stranica skeniranoga teksta! Sve što uređaj upamti vi poslije jednostavno možete skinuti na računalo. Osim teksta SuperPen može skenirati potpise, logotipe i barkod te ih pohraniti kao BMP-fajleove.

www.esl.net

CD-ROM — Put do državljanstva

slikaMultimedijalni tečaj za sve koji su oduvijek željeli postati američki državljani: put do državljanstva u devet koraka. Što zvuči pomalo smiješno u biti je odlično osmišljen marketinški trik. Devet lekcija provest će budućeg Amerikanca kroz sve segmente američkoga načina života. Nakon upitnika Jeste li spremni biti državljanin Sjedinjenih Država? CD-ROM nudi niz savjeta za planiranje prijave. Sljedeće lekcije uključuju tečaj engleskog jezika, sate iz povijesti, politike i kulture te predložak testa i intervjua koji očekuju svakog kandidata. Poseban dodatak posljednja je nastavna jedinica pod naslovom Novi građanin. U toj fazi Amerikanac in spe uči što može učiniti od sebe kad stekne državljanstvo.

www.trinitysoftware.com

Domagoj Cerovac

Vijenac 255

255 - 11. prosinca 2003. | Arhiva

Klikni za povratak