Vijenac 255

Časopisi

Prozori Sankt Petersburga

»15 dana«, ilustrirani časopis za kulturu i umjetnost, ur. Slavko Kovač, br. 4-5/2003.

Prozori Sankt Petersburga

»15 dana«, ilustrirani časopis za kulturu i umjetnost, ur. Slavko Kovač, br. 4-5/2003.

Kao što se ustalilo posljednjih godina, časopis »15 dana« otvara rubrika Kroz sito i sitnozor u kojoj Fedor Kritovac propituje urbanu fenomenologiju. Ovaj put meta njegova pera i fotoaparata vrtne su skulpture (potkraj prošle godine Kritovac je održao i izložbu fotografija posvećenih toj temi) i videonadzor (»biti gledan i viđen nije isto što i biti snimljen ili promatran«).

»15 dana« u ovom (dvo)broju donosi dva velika temata. Prvi je posvećen tristotoj obljetnici osnutka grada na delti Neve, grada koji je tijekom svoje povijesti mijenjao imena da bi svoj tristoti rođendan dočekao pod onim prvobitnim — Sankt Petersburg.

Dana 27. svibnja 1703. položen je kamen temeljac za Petropavlovsku tvrđavu, a na imendan svog osnivača ruskog cara Petra I. Velikog 29. lipnja iste godine grad dobiva ime Sankt Petersburg. Taj grad (tijekom vremena nazivan i Petrograd i Lenjingrad) poznat je i kao mjesto odvijanja dva dramatična događaja koja su obilježila proteklo stoljeće — Oktobarske revolucije i tragične njemačke opsade (tada Lenjingrada), koja je trajala devetsto dana (dojmljiv tekst odaje počast žrtvama opsade, čiji je broj veći od milijun). Pažljivim izborom tekstova novijega datuma te ulomcima iz djela slavnih književnika Puškina, Gogolja, Dostojevskog i drugih »15 dana« dostojno je obilježio tri stoljeća Venecije sjevera.

Drugi su temat prozori. U zaključku svog eseja o prozoru kao književnom i likovnom motivu Ljerka Schiffler zapisat će — Građevine bez prozora, tijela bez duše. A koliko je istine u toj rečenici, najbolje svjedoči izbor pjesama i proznih ulomaka iz djela Baudelairea, Tolstoja, Becketta, Rilkea, Ivana Gorana Kovačića i drugih.

(S)likovni materijal časopisa opsežan je, pomno izabran i reproduciran u većim formatima, što svjedoči o visokim estetskim kriterijima uredništva (likovno-tehnički urednik Predrag Mihok). I ovim brojem »15 dana« nastavlja tragom prethodnih, no (nažalost) bez pomaka na planu dinamike izlaženja, ali i (srećom) uz stalnost kvalitete.

Ljubica Ivanišević

Vijenac 255

255 - 11. prosinca 2003. | Arhiva

Klikni za povratak