Vijenac 255

Glazba

GLAZBOSKOP

Nominacija Tamare Obrovac

I u svijetu umjetnosti kao i u tenisu postoje ATP-liste, a dirigiranje ili režiranje u Salzburgu donosi mnogo bodova. Profesionalnost i naporan rad ovdje su imperativi; ukoliko ne zadovoljavate uvjete, najbolje vam je spakirati kovčege i otići. No sve se to isplati

Novost

Nominacija Tamare Obrovac

slikaTamara Obrovac nedavno se našla u uglednu društvu mogućih dobitnika jedne od najuglednijih nagrada za world music. Riječ je o nominaciji za BBC Radio 3 Awards for World Music 2004. Nominacije su proglašene 26. listopada u Sevilli na 9. WOMEX-u (World Music Expo), vodećem svjetskom okupljalištu stručnjaka za world music, od čijih su prijedloga sastavljene liste nominiranih u osam kategorija: Sjeverna, Srednja i Južna Amerika, Afrika, Srednji istok i Sjeverna Afrika, Azija i Pacifik, Europa, Preko granica (Boundary Crossing), Novi izvođač (Newcomer) i Club Social. Popis nominacija u svakoj kategoriji uključuje četiri imena, među kojima o dobitniku odlučuje BBC-ev World Service. Imena pobjednika bit će proglašena 31. siječnja 2004, dok će koncert na kojemu će sudjelovati neki od dobitnika nagrada biti priređen 9. ožujka 2004. u Edinburghu. U kategoriji europskih umjetnika uz Tamaru Obrovac nominirani su Ojos de Brujo iz Barcelone, poljski trio Kroke i Radio Tarifa iz Madrida.

Najave

Iz ciklusa Varaždinskoga komornog orkestra

Dana 14. prosinca u Velikoj koncertnoj dvorani HNK u Varaždinu nastupit će Varaždinski komorni orkestar uz solista Aleksandra Ivića na violini. Program koncerta obuhvatit će skladbe L. Sorkočevića, W. A. Mozarta, S. Barbera i L. Janačeka.

Gostovanje nizozemskih glazbenika

Ciklus Svijet glazbe Koncertne direkcije Zagreb ugostit će 17. prosinca u KD Vatroslava Lisinskog u 19.30 sati ansambl Combattimento Consort Amsterdam i zbor Consensus Vocalis pod ravnanjem Jana Willema de Vrienda. Uz njih nastupit će solisti Patricia Bicere, sopran, Claudia Schubert, alt, Nico van der Meel, tenor, i Stephen Varcoe, bas. Izvest će Božićni oratorij BWV 248 J. S. Bacha.

Božićni koncert Simfonijskog orkestra HRT-a

slikaSimfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem Nikše Bareze te uz Zbor HRT-a priredit će božićni koncert u KD Vatroslava Lisinskog 18. prosinca s početkom u 19.30 sati. Na programu će biti skladbe J. S. Bacha, M. A. Charpentiera, A. Stradelle, A. Scarlattija i G. F. Händela. Kao solisti nastupit će Mario Penzar, orgulje, Dario Teskera, trublja te Valentina Fijačko, sopran.

Božićni koncert Filharmonije

slikaDana 19. prosinca u KD Vatroslava Lisinskog s početkom u 19.30 sati nastupit će Zagrebačka filharmonija pod ravnanjem Juliana Kovatcheva, a izvest će skladbe J. S. Bacha, L. van Beethovena i W. A. Mozarta. Sudjelovat će i solisti Elena Pavlova, sopran, Martina Gojčeta-Silić, alt, Robert Morvai, tenor, Armando Puklavec, bas, Mario Penzar, orgulje te Martin Walch, violina.

Iz ciklusa Lisinski subotom

slikaKD Vatroslava Lisinskog ugostit će 20. prosinca u 19.30 sati zbor Nederlands Kamerkoor i solista Eda Spanjaarda za glasovirom. Program koncerta obuhvatit će skladbe H. Berlioza, B. A. Zimmermanna, B. Brittena, G. Beljona, G. Rossinija, G. Fauréa, F. Poulenca i H. Badingsa.

Engleski barok

Hrvatski barokni ansambl nastavlja koncertni ciklus u Hrvatskom glazbenom zavodu. Dana 21. prosinca s početkom u 20 sati održat će koncert na kojemu će izvesti skladbe engleskih baroknih majstora H. Purcella, W. Boycea i J. Blowa.

Božićna misa u Dubrovniku

Dubrovački simfonijski orkestar pod ravnanjem Igora Kuljerića priredit će 23. prosinca božićni koncert na Revelinu. Tom prigodom navedeni će orkestar uz Mješoviti zbor Libertas izvesti Božićnu misu za mješoviti zbor, solo dječji glas i orkestar Pere Šiše.

Knjiga

Priručnik za gudače

Dana 21. studenog u foajeu zagrebačkoga HNK predstavljen je priručnik Gudalo — prijenosnik vaših glazbenih htijenja (The bow — an expression of your musical desires) autora Zlatka Stahuljaka. Priručnik je posvećen pedesetoj obljetnici smrti utemeljitelja zagrebačke violinističke škole Vaclava Humla, a njegovim je predstavljanjem Zlatko Stahuljak obilježio svoj sedamdeseti rođendan. Prijevod na engleski jezik načinila je Zrinka Stahuljak, a knjigu je objavila izdavačka kuća Music play.

Diskografija

Novi nosač zvuka Igora Kuljerića

U izdanju Hrvatskoga društva skladatelja, Hrvatske radiotelevizije i Cantusa d.o.o., a u ediciji Hrvatski suvremeni skladatelji, izašao je novi nosač zvuka posvećen Igoru Kuljeriću. Sadrži snimke praizvedbi triju njegovih skladbi, Valcera (D9-G9) u izvedbi američkog Ansambla Zeitgeist (snimka s 15. muzičkog biennala Zagreb, 11. travnja 1989), zatim Koncerta za marimbu i orkestar u izvedbi Simfonijskog orkestra HRT-a pod ravnanjem sama autora i uz solisticu Ivanu Bilić na marimbi (snimka s koncerta u KD Vatroslava Lisinskog, 22. ožujka 2001) te skladbe Riki Levy. Pet prizora iz baleta u izvedbi Uralske filharmonije pod ravnanjem Dmitrija Lissa (snimka s 20. Muzičkog biennala Zagreb, 17. travnja 1999).

Božićni CD Ansambla Lado

U foajeu HNK u Zagrebu u utorak je, 2. prosinca, predstavljen novi nosač zvuka Ansambla Lado naslovljen Preveliku radost navišćujem vama, a koji sadrži božićne pjesme i kolende iz Dalmacije. Autor nosača zvuka je etnomuzikolog, glazbeni pedagog i dirigent Joško Ćaleta, a izašao je u izdanju zagrebačke nakladničke kuće Aquarius Records. Tom prigodom nosač zvuka predstavili su Zoran Brajša, glavni urednik Glazbenoga programa Hrvatskoga radija, Mladen Magdalenić, urednik izdanja, te Mojca Piškor, etnomuzikologinja iz Instituta za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu.

Pripremila Mirta ŠpoljarićSmolić

Vijenac 255

255 - 11. prosinca 2003. | Arhiva

Klikni za povratak