Vijenac 255

Ples

PLESNI GLOBUS

Nadasve potrebna manifestacija

PLESNI GLOBUS

Nadasve potrebna manifestacija

U Sisku je 29. i 30. studenog 2003. održan 14. susret hrvatskih plesnih ansambala, u organizaciji Hrvatskog sabora kulture i Doma kulture Kristalna kocka vedrine. Uistinu vedra i nadasve potrebna manifestacija svake godine okuplja sve više poklonika plesa — a ovaj put predstavilo se 26 sudionika, oko 450 plesača iz 16 gradova Hrvatske, koji pokazuju sve višu razinu vladanja tijelom u prostoru.

Dvije godine Eks-scene

Eksperimentalna slobodna scena registrirana je kao udruga 4. prosinca 2001. Dvije godine ustrajna i uspješna djelovanja na području afirmacije suvremenoga plesa i promicanju mladih autora, pripadnici i prijatelji Eks scene obilježili su plesnjakom u centru Kaptol.

Labudovi maksimirskog jezera

Ravnatelj zagrebačkog baleta Dinko Bogdanić potpisuje kroatiziranu verziju Labuđeg jezera P. I. Čajkovskog. Jezero je u Maksimiru, radnja je smještena na prijelaz 18. u 19. stoljeće, a likove princa, začarane princeze i opakog čarobnjaka, autor je, potpomognut Republikancima Marije Jurić Zagorke, prepoznao u osobama iz hrvatske povijesti: Maksimilijanu Vrhovcu, grofici Sofiji Sermage, Franzu I. Habsburškom itd. Premijera je 12. prosinca, a reprize 14, 19. i 29. te 31. prosinca, kada uz bijele labudove možete uploviti i u novu 2004. godinu.

Baletna božićna bajka u Splitu

Splitski balet izlazi 19. prosinca sa Ščelkunčikom P. I. Čajkovskog. Koreografiju Orlikowskog prenijela je Božica Lisak, a balet je pojačan plesačima iz Italije i Rusije te djecom, polaznicma baletnog studija. Gosti su solisti Anton Bogov i Paola Vismara.

Novo modeliranje Plesnih solista

Ovogodišnja manifestacija Dani plesnih solista, koja će se održati 14. prosinca u 20 sati u Teatru Exit uključuje dva premijerna naslova: Modeliranje prirode, multimedijalni projekt Ivana Branka Imrovića i Jasminke Neufeld Imrović, te kraću koreografiju mlade autorice Tatjane Rupcich Bilo zemlje.

Pismo iz BADco.

Štovani, na http://www.ps122.org/newsletter/ možete otvoriti newsletter teatra PS122 iz New Yorka, gdje je BADco. odigrala četiri izvedbe predstave Solo Me u sklopu festivala Central Station Project i organizaciji Dance Theatre Workshopa.

Nakon New Yorka BADco. će gostovati u San Diegu, gdje će igrati 12. prosinca 2003. u teatru Sushi.

Time BADco. završava ovogodišnji ciklus gostovanja na kojem je izvodio u Ljubljani, Ateni, Osijeku, Gdansku, Umagu, Piranu, Puli, Savičenti, Dubrovniku, Rijeci, Pragu i Varšavi, a sad će još nastupiti u New Yorku i San Diegu. Tijekom ove godine nagrađeni smo na Festivalu Zlatni lav u Umagu, a Pravdan Devlahović svojom je koreografijom Walk This Way izabran među najboljih deset od 270 prijavljenih iz cijele Europe u sklopu prestižnog programa Aerowaves, što se već drugi put dogodilo jednom od koreografa — članova BADco.

Prvo sljedeće gostovanje u 2004. dogodit će se u Beogradu, zatim u Beču, a najavljena su gostovanja i u Parizu, Lyonu, Malmou, Kalamati, Rigi, Kopenhagenu, Bariju, Gdansku itd. Tijekom 2004. BADco. planira tri premijere od kojih su dvije međunarodne koprodukcije, a sve se rade u međunarodnoj umjetničkoj suradnji. Problem koji u Hrvatskoj BADco. još nije riješio jest prostor za izvedbe predstava u Zagrebu. Pozdrav, BADco.

Priredila Maja Đurinović

Vijenac 255

255 - 11. prosinca 2003. | Arhiva

Klikni za povratak