Vijenac 255

Filatelija

Filatelija: Motivi prigodnih maraka

Lopta je okrugla

Autorica Sanja Rešček, akademska slikarica i dizajnerica, dimenzije 35,50 x 29,82 mm, naklada 300 000, datum izdanja 1. prosinca 2003.

Filatelija: Motivi prigodnih maraka

Lopta je okrugla

Autorica Sanja Rešček, akademska slikarica i dizajnerica, dimenzije 35,50 x 29,82 mm, naklada 300 000, datum izdanja 1. prosinca 2003.

Od 1. do 14. prosinca u šest hrvatskih gradova održava se 16. svjetsko rukometno prvenstvo za žene. To je, po mnogim pokazateljima, najveći sportski događaj u samostalnoj Hrvatskoj na kojem su se okupile 24 najbolje ženske rukometne reprezentacije svijeta, koje će u dva tjedna u Splitu, Poreču, Karlovcu, Čakovcu, Rijeci i Zagrebu odigrati 86 utakmica. Na Prvenstvu će nastupiti četrnaest reprezentacija iz Europe, po tri iz Azije, Afrike i Amerike te jedna iz Oceanije.

slika

Organizatori prvenstva — Hrvatski rukometni savez — podijelio je reprezentacije u četiri preliminarne skupine. Hrvatske rukometašice nastupaju u Splitu u skupini A zajedno s reprezentacijama Francuske, Srbije i Crne Gore, Španjolske, Brazila i Australije.

Najzanimljivija će, dakako, biti borba za odličja, ali i borba za peto mjesto, jer prvih pet reprezentacija ima pravo nastupa na Olimpijskim igrama u Ateni iduće godine. Ljubitelji rukometa u Hrvatskoj vjeruju da će se hrvatske rukometašice uspjeti plasirati na Olimpijske igre te se tako pridružiti muškoj reprezentaciji, koja je to pravo izborila osvajanjem naslova svjetskih prvaka u Portugalu ove godine.

Četvrta ovogodišnja serija poštanskih maraka autorice Sanje Rešček zasigurno neće ući među najljepše na upravo započetu izboru za najbolju marku u 2003. Zamućenje fotografije možda dočarava dinamiku pokreta, no odsutnost boje danas, kad se i veći broj dnevnih listova tiska u boji, ne pridonosi željenu dokumentarističkom efektu.

Marka je izdana u arku od dvadeset, a Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvoga dana (FDC).

Sandra Cekol

Vijenac 255

255 - 11. prosinca 2003. | Arhiva

Klikni za povratak