Vijenac 255

Likovnost

Izložba PIP art Petre Ševeljević

Istančano variranje

Umjetnica je nastojala na neki način banalnoj predodžbi dati status nekih mnogo uzvišenijih prizora

Izložba PIP art Petre Ševeljević, Galerija PM, Zagreb

Istančano variranje

Umjetnica je nastojala na neki način banalnoj predodžbi dati status nekih mnogo uzvišenijih prizora

U svojim najnovijim radovima mlada umjetnica Petra Ševeljević kao motiv uzima posve običan predmet iz svakodnevice — pipe. Desetak slika izloženih u Galeriji PM (Dom HDLU) na izložbi naslovljenoj PIP Art pokazuju njezinu nenametljivu zaokupljenost neobičnim oblicima pipa suvremenoga dizajna.

Svoju je ideju poigravanja jednim motivom autorica nastojala što više približiti promatraču jednostavnim, čistim i nesporednim likovnim jezikom.

slika slika

Neobični efekti

Pipe su, kako smo već napomenuli, različita dizajna, i doimaju se kao da su proizašle iz ilustriranih kataloga za prodaju sanitarnog materijala. Na plošnim i koloristički snažnim pozadinama bez i najmanjega traga autoričine intervencije kistom, motiv pipe pomno je smješten u kadar slike. Sve je, čini se, dotjerano do krajnjih granica — savršena plošnost i jednoličnost slikarske podloge te istančano variranje nijansi sivih ploha u tretiranju prikazanoga predmeta. Postignuti su neobični efekti — iako je pipa predstavljena na gotovo shematski način, vrlo plošno s jasnim i preciznim rubovima među pojedinim obojenim plohama, autorica je uspjela možda i nenamjerno dočarati sjaj zaglađene metalne površine.

Umjetnica je, čini se, osjetila senzibilitet urbaniziranoga čovjeka koji traži svoje mjesto u današnjem potrošačkom društvu — umjesto u kakvu prodavaonicu autorica publiku poziva u prostore galerije kako bi promatrajući jedan posve klasičan medij kao što je to štafelajna slika uočila namjenu, sličnost i razlike motiva uzeta iz realnosti. Prevladala je time onaj hermetizam umjetničkog djela koji je zavladao likovnom scenom i olakšala komunikaciju između djela i publike. Intenzivne boje tih slika i njihova dinamička razrada pridonose lakšem usvajanju i promatranju motiva.

Umjetnica je, nadalje, nastojala na neki način jednoj banalnoj predodžbi dati stutus nekih mnogo uzvišenijih prizora. Kako sama priznaje u predgovoru, pipe su, kao i ljudi, slične u svojoj različitosti!

Romina Peritz

Vijenac 255

255 - 11. prosinca 2003. | Arhiva

Klikni za povratak