Vijenac 255

Kazalište

TEATROSKOP

Filumena Marturano u Rijeci

TEATROSKOP

Filumena Marturano u Rijeci

slikaPrva prava ovosezonska dramska premijera u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca očekuje se 12. prosinca, i po mnogočemu je posebna. Osim što je riječ o prijevodu i lokalizaciji dramskog, ali i filmskog klasika Eduarda de Filippa Filumena Marturato, posebnosti su predstave gostujući redatelj Jagoš Marković i nositeljica naslovne uloge Ksenija Prohaska. Komediju o ostarjeloj prostitutki koja svim silama pokušava uploviti u građanski brak kako bi spasila ime svoje djece na različite čakavske idiome preveo je Daniel Načinović, a takav dijalektiziran tekst govorit će članovi ansambla riječkoga HNK Alen Liverić, Zdenko Botić, Damir Orlić, Edita Karađole, Alex Đaković i Bosnimir Ličanin, kao i gosti Leonora Surian i Damir Markovina.

Jagošu Markoviću, beogradskom redatelju zaljubljenu u Mediteran i mediteranske teme, što je pokazao i Držićevim Skupom u produkciji Ateljea 212 koji je pokupio sve važnije nagrade na ovogodišnjem izdanju Međunarodnog festivala malih scena, dramaturški pomaže Magdalena Lupi, dok scenografiju potpisuje Ljerka Hribar, kostimografiju Božana Jovanović i Sandra Dekanić, a govor tijela Marija Momirov.

Ana i kralj... u Žar ptici

Zagrebačko Gradsko kazalište Žar ptica priprema novu predstavu, premijera koje je najavljena za 14. prosinca. Prvi put će na kazališnim daskama zajedno biti Ana i Pero Kvrgić, kao jedine uloge u ovoj bajci o kralju koji traži svoju bajku i djevojčici koja mu u tome, tražeći pustolovinu, pomaže. Tekst suvremenog austrijskog autora Roberta Thayenthala postavlja Aida Bukvić uz pomoć dramaturga Dubravka Mihanovića. Kostime za Kvrgiće smislila je Marija Žarak, scenografiju je projektirala Dinka Jeričević, a glazbu napisao Ilan Kabiljo.

Octopussy u HNK Zagreb

slikaPrema nagradi Marin Držićnajbolji domaći dramski tekst iz 2001. praizvedbu će doživjeti na daskama Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu u režiji Ivice Boban, nakon manjih odgoda, 20. prosinca.

Naslovna krčma stoji na križanju u krševitom kraju, opisom kojeg se, putem likova ruralnih mafijaša te obračuna zaleđa s obalom i priobaljem, ujedno opisuje prostor na kojem je rođena nacija, iako je ovdje riječ i o rođenju mafije. Osnovni sukob, koji bi mogao biti i siže gangsterskoga noira, ima mitsku nadgradnju, u kojoj se po ključu mogu čitati i povijest i sadašnjost. U takvoj drami mračnih strasti i prepletanja prošlosti i sadašnjosti zaigrat će Mladen Vulić, Zvonimir Zoričić, Slavko Juraga, Alen Šalinović, Božidar Boban, Kruno Šarić, Ana Begić, Hana Hegedušić, Jadranka Đokić, Luka Dragić, Zrinka Cvitrešić, Nikša Kušelj, Davor Borčić, Romina Vitasović i Miro Šegrt. Režiju i dramaturšku obradu potpisuje Ivica Boban, glazbu Darko Hajsek, a scenu i kostime Dinka Jeričević i Doris Kristić.

Gostovanja u Gavelli

Dramsko kazalište Gavella ugostit će 20. i 21. prosinca dvije predstave Hrvatskoga narodnog kazališta iz Splita, jednu od dramskih produkcija ovogodišnjeg Splitskog ljeta i najnoviju predstavu tog kazališta.

Mandragolu Niccolňa Machiavellija režirao je Krešimir Dolenčić, a u predstavi igraju Nikola Ivošević, Ratko Glavina, Milivoj Beader, Nenad Srdelić, Jasna Malec, Ilija Zovko, Marija Škaričić i Jolanda Tudor, dok se o Poslije kiše katalonskoga dramatičara mlađe generacije Sergija Belbela u režiji Ivana Lea Leme još govori, jer u Zagreb dolazi tek mjesec nakon premijere, što je potez koji valja pozdraviti.

Igor Ružić

Vijenac 255

255 - 11. prosinca 2003. | Arhiva

Klikni za povratak