Vijenac 255

Film

FILMSKA ČETVRT

Filmski centar: Wojiciech J. Has

FILMSKA ČETVRT

Filmski centar: Wojiciech J. Has

slikaZagreb U dvorani zagrebačke Kinoteke i dalje se prikazuju filmovi dva ranije započeta ciklusa u sklopu programa Filmskoga centra. Tako su u subotu 13. prosinca na rasporedu dva filma pokojnoga poljskog redatelja Wojciecha J. Hasa (1925-2000). Prvi je Kako biti voljena iz 1963, a drugi Šifre nastao tri godine poslije. Hasov se ciklus nastavlja i 16. prosinca, i to višestruko nagrađivanim filmom Rukopis nađen u Zaragozi iz 1965. Istog se dana prikazuje i biografska drama Kontesa Dora redatelja Zvonimira Berkovića, od čije je premijere prošlo točno deset godina.

U kinima: Lopovi i zavodnici

slikaZagreb Uz već pristiglu bosansko-hercegovačku komediju Gori vatra Pjera Žalice u hrvatska kina dolazi akcijski triler Dobar posao u Italiji, u kojem Marc Wahlberg i Charlize Theron tumače lopove milijunski vrijedna zlata. Film je prepravak istoimenoga filma iz 1969. s Michaelom Cainom, a redatelj mu je F. Gary Gray. Nadalje, otvara se i Roger Dodger Dylana Kidda s Campbellom Scottom kao nepopravljivim ženskarošom te borilačka ekstravagancija Zaštitnik Paula Huntera. Napokon, kreće i igrano-animirana razbibriga Looney Tunes: Ponovno u akciji Joea Dantea u kojoj se Brendan Fraser ludira sa Zekoslavom Mrkvom i Patkom Dodom.

TV-premijere: Rat i ljubav

slikaZagreb Na malim se pak ekranima izmjenjuju Amerikanci, Australci i Europljani. Američko-australska ratna drama Put u raj Brucea Beresforda govori o skupini žena zatočenih na Sumatri tijekom Drugoga svjetskog rata, a u glavnim su ulogama Glenn Close, Frances McDormand i Cate Blanchett (HTV 1, 12. prosinca, 20.50). U ciklusu suvremenog francuskog filma prikazuje se triler Božanska potjera Michela Devillea (HTV 1, 15. prosinca, 23.40) te drama Poslije ljubavi Diane Kurys s Isabelle Huppert (HTV 1, 16. prosinca, 23.40). Ljubavi će biti i u francusko-talijanskoj koprodukciji Come mi vuoi u režiji Carminea Amorosa, čija je središnja zavodnica Monica Bellucci (HTV 1, 20. prosinca, 23.45).

Hrvatska: Film o Slavi Raškaj

slikaZagreb Nakon Finih mrtvih djevojaka redatelj je Dalibor Matanić odlučio snimiti film o životu znamenite hrvatske slikarice Slave Raškaj. Film se zove Sto minuta Slave, a mjesec i pol rada ispred kamera završava u prosincu. Uz Matanića, scenarist je ovoga povijesno-biografskog filma Robert Perišić, dok gluhonijemu umjetnicu tragična usuda tumači Sanja Vejnović koja se istodobno prihvatila i producentskoga posla. Glavna je muška uloga povjerena srbijanskom glumcu Mikiju Manojloviću, a epizode su pripale Viliju Matuli, Nataši Lušetić i Darku Rundeku. Premijera se filma očekuje tijekom 2004.

Italija: Bez straha do Oscara?

slikaRim Prema mnogim kritičarima talijanski je film godine Io non ho paura, u prijevodu Ne bojim se. Redatelj mu je proslavljeni Gabriele Salvatores čija je ratna komedija Mediterraneo ovjenčana Oscarom na najbolji film na neengleskom jeziku. Isto bi se moglo dogoditi i ovoj vrsno realiziranoj drami koja slovi jednim od ovogodišnjih favorita za Oscara u istoj kategoriji. U središtu je filma dječak Michele koji u blizini svoga rodnog mjesta pronađe vršnjaka Filippa zagonetne prošlosti. Dječake tumače Giuseppe Cristiano i Mattia Di Pierro, a boje odraslih brani Aitana Sánchez-Gijón iz holivudske Šetnje u oblacima.

SAD: Prsten na ruci

slikaLos Angeles Svemu dođe kraj, pa tako i grandioznoj filmskoj trilogiji Gospodar prstenova u režiji Novozelanđanina Petera Jacksona. Nakon što je 1. prosinca u redateljevoj domovini treći dio serijala naslovljen Povratak kralja doživio svjetsku pretpremijeru, u američka i veći dio svjetskih kina film stiže 17. prosinca. Riječ je, dakako, o ekranizaciji trećega romana literarnog epa J. R. R. Tolkiena, u kojoj se vodi završna bitka za mitsko Međuzemlje, pri čemu hobit Frodo pokušava baciti u oganj Mordora Sauronov zlosretni prsten. Dobro poznate likove tumače Elijah Wood, Ian McKellen i Viggo Mortensen, a sam film slovi za najspektakularniji u trilogiji.

Knjiga: Zekoslav i prijatelji

slikaJerry Beck, Looney Tunes: The Ultimate Visual Guide, DK Publishing, 2003. U povodu dolaska u svjetske (i hrvatske) kinodvorane igrano-animiranog filma Looney Tunes: Ponovno u akciji obavljen je ilustrirani vodič kroz galeriju crtanih likova tvrtke Warner Bros. od Zekoslava Mrkve i Patka Dode do Kojota i Ptice Trkačice. Autori su im slavni Chuck Jones, Tex Avery i Mel Blanc, a knjiga izvrstan pregled nekih od najpoznatijih animiranih radova uopće.

Boško Picula

Vijenac 255

255 - 11. prosinca 2003. | Arhiva

Klikni za povratak