Vijenac 255

Likovnost

LIKOVNI GLOBUS

EXAT 51 & Nove tendencije

LIKOVNI GLOBUS

Izložbe

EXAT 51 & Nove tendencije

Siena U Magazzini del Sale di Palazzo Pubblico di Siena na Piazza del Campo otvorena je sredinom studenog izložba EXAT ’51 1951-1956 e Nuove Tendenze 1961-1973. Na izložbi koja nas je ne tako davno predstavila u Portugalu, čiji je autor Marijan Susovski, a postav Snježane Pintarić, predstavljeno je sedamdeset radova hrvatskih autora, predstavnika jednog od najvažnijih razdoblja hrvatske suvremene umjetnosti, od Picelja, Radića i Rašice do Dobrovića, Knifera i Richtera. Organizator izložbe koja je otvorena do 10. siječnja zagrebački je Muzej suvremene umjetnosti.

Barokni dvorovi

slikaMadrid Izložba Barokni dvorovi: Od Berninija i Velázqueza do Luce Giordana otvorena je do 11. siječnja u madridskim kraljevskim palačama. Intenzivna umjetnička aktivnost što je podupiru kraljevski dvorovi diljem Europe predstavljena je djelima druge polovice 17. stoljeća, kako pojedinim autorima, tako i njihovim poslodavcima. Brojni umjetnički aspekti uključeni su u izložbu, a od barokista najjače se ističu Velazquez, Bernini, Algardi, Pozzo i Luca Giordano te dvorski umjetnici od Madrida i Beča do Pariza, Londona i Italije. Informacije potražite na www.patrimonionacional.es.

Iz Alžira

slikaPariz Do 18. siječnja u Institut du Monde Arabe, www.imarabe.org, postavljena je izložba From Delacroix to Renoir: Painters’ Algeria, koja pokazuje slike, crteže, grafike i fotografije koje su nastale u Alžiru nakon dolaska Francuza kada su brojni umjetnici hrlili u nove krajeve po nove i dotad neobrađivane umjetničke teme. Umjetnici poput Delacroixa i Renoira gotovo su putopisno bilježili ljude, krajolike i događaje koje su susretali. Između stotinu predstavljenih radova ovdje se mogu vidjeli i radovi Chassériaua, Fromentina, Guillaumeta, Mueniera i Leroya.

Počast gitari

slikaBeč Stih Chuck Berryjeve pjesme postao je naslov izložbe koja se može do 7. ožujka sljedeće godine pogledati u bečkoj Kunsthalle. Go Johnny Go! Die E-Gitarre, Kunst & Mythos bavi se električnom gitarom kao motivom, instrumentom, tehno-falusom i dizajnerskim objektom izlažući brojne dokumentarističke fotografije, naslovnice glazbenih albuma, reklamni materijal, osamdesetak modela. Uz nabrojano ovdje su izložena djela tridesetak umjetnika koji drže gitaru i njezine simboličke konotacije kao nadahnuće. Ostalo na www.KUNSTHALLEwien.at.

Knjige

slikaRobert Hughes, Goya, Knopf, 2003. Na gotovo pet stotina stranica poznati australski povjesničar umjetnosti Robert Hughes (The Shock of the New) istražuje pojedinosti iz Goyina duga života i velikog opusa. Kritičkom analizom i putem bogatih i burnih povijesnih događaja, Hughes dijagnosticira razvojne elemente u Goyinu slikarstvu, slikarstvu umjetnika čiji život i djelo predstavljaju tranziciju između starih majstora 17. stoljeća i ranih godina moderne 19. stoljeća.

CD-ROM

slikaVincent van Gogh: Straight from the Heart Na ovom CD-ROM-u, koji se pripremao više od tri godine, autora Christophera Engela, možete vidjeti otprilike devet stotina slika, crteža i fotografija vezanih uz Van Gogha, preslušati pet sati audioprograma, u kojem su i čitana Vincentova pisma Theu. Raspoređen u četrnaest dijelova, disk nam kronologijom i biografijom s bogatim interaktivnim materijalom i biografijom pokazuje kompletan katalog Van Goghovoh radova. Više informacija potražite na www.vangoghdisc.com.

Internet

slikawww.lovedifference.org Love difference je umjetnički pokret među čije se začetnike ubraja i talijanski umjetnik Michelangelo Pistoletto, ovogodišnji dobitnik nagrade za životno djelo na Venecijanskom bijenalu, gdje je taj projekt i predstavljen. Kao pokret za sredozemnu politiku, Love difference zalaže se za kulturološko spajanje sredozemnih regija, slobodu izražaja i kulturnu raznolikost koje treba upoznati. Želja im je, između ostaloga, osnovati Sredozemni kulturni parlament, što možete otkriti na njihovoj internetskoj stranici.

Marko Kružić

Vijenac 255

255 - 11. prosinca 2003. | Arhiva

Klikni za povratak