Vijenac 255

Glazba

CD pop rock

Bolesne rime za zdrav smijeh

Bolesna braća, Radio Fanfara, Menart

CD pop rock

Bolesne rime za zdrav smijeh

Bolesna braća, Radio Fanfara, Menart

Prilično smo dugo čekali na drugi album najotkvačenijega zagrebačkog reperskog dvojca Bolesne braće, ali čekanje se isplatilo. Dosta se toga promijenilo na Hrvatskoj hip-hop sceni od razdoblja kada je harao njihov urnebesno smiješan prvenac Lovci na šubare (nagrađen Porinom za najbolji hip-hop album), ali bolesnici su ostali dosljedni svom iščašenom i bizarnom humoru koji će vam rastegnuti usne u osmijeh, pa čak i ako vam se sve to skupa učini pomalo degutantno. Bolesna braća zapravo su i više nego blagotvorna antiteza vladajućoj tvrdolinijaškoj zagrebačkoj struji street-rapa. Ozbiljne teme poput socijale, droge i sličnoga, postaju zamorne, a dobar i efektno ispričan vic uvijek prolazi — upravo su u tome Baby Dooks i Bizzo Brigante majstori.

Bolesna braća idu tako daleko da čak ismijavaju obvezna upozorenja na naslovnicama reperskih albuma koja se odnose na psovke i nasilje u stihovima. Na naslovnici njihova albuma Radio Fanfara tako stoji — Degutantna zabava za odrasle i klince. Riječ je zapravo o urnebesnoj zabavi za klince i sve one koji u trenucima opuštanja vole zaboraviti svoje ozbiljne godine. Uza sve to Radio Fanfara pronalazi način da bude glazbeno poticajan, ali i društveno kritičan. Primjerice, prva pjesma, Looka i Borna bolje od bilo kakva dokumentarca razotkrivaju i miniraju lažni sjaj mlade zagrebačke elite. U borbi protiv glazbenoga kiča i neukusa Bolesnici hrabro čuvaju prvu liniju fronte, a za to su najbolji dokazi obrade Oprosti mi brate i Vjetrovi. Na platformama tih dviju pjesama na sebi svojstven način nasmijali su se motivima gasterbajterske nostalgije i ljubavnoga čemera, zbog kojeg se u nas razbijaju čaše. Riječ je o obradama popularnih pjesama Godine i Fratello.

Album sadrži jedanest pjesama, a prostor između njih prošaran je urnebesnim reklamama Radija Fanfare, pa zato čitav CD djeluje poput jedne od dobro poznatih emisija Zločeste djece. S jednom takvom otkvačenom reklamom koja se odnosi na crni čaj koji sprečava probavne tegobe uspjeli su se zamjeriti i jednom od uglednijih hrvatskih rock kritičara — zaključak je jednostavan, momci zbilja nemaju straha ni pred kim.

Bolesnicima na albumu gostuju Afu-Ra, Busta Flex i Sammy Delux, a njihovo repanje valjda ponovno plasira izlizanu dosjetku o zajedništvu i multietičnosti hip-hopa. Jedna od slabijih pjesama jest Persa From Mahala, prepjev i parodija na hit J. LO Jenny From The Block. Ali ima na albumu i hitova poput Tresi guzu, Bijeli miš, Egotrip, Telefon faki... Zato uopće nije teško prognozirati sjajan uspjeh albuma Radio Fanfara.

Goran Jovetić

Vijenac 255

255 - 11. prosinca 2003. | Arhiva

Klikni za povratak