Vijenac 255

Fotografija

U FOKUSU

Abadžić u Mimari

U FOKUSU

Abadžić u Mimari

Zagreb Izložba fotografija Stanka Abadžića bit će otvorena 11. prosinca u Muzeju Mimara u Zagrebu, a tom će prigodom biti predstavljena i njegova upravo objavljena monografija. Nakon brojnih izložbi u Hrvatskoj i Europi ovo će biti najopsežnije izlaganje njegovih radova. Izložba pod naslovom In Absentia predstavit će stotinjak crno-bijelih fotografija iz praškog i jadranskog ciklusa, koje je Abadžić snimio u posljednjih deset godina. Monografija, također pod naslovom In Absentia, popraćena je predgovorom Marine Tenžera, a izlazi u izdanju ArTresora iz Zagreba. To je druga po redu knjiga njegovih fotografija, prva je objavljena u Pragu pod nazivom U ogledalu žitova. Monografiju možete naručiti i na e-mail adresi stankoabadzicŽinet.hr. Izložba ostaje otvorena do 18. prosinca.

Dva ciklusa Krunoslava Lisca

slikaZagreb U Galeriji Spot Fotokluba Zagreb u Ilici 29/3 otvorena je do 21. prosinca izložba fotografija u boji Krunoslava Lisca, fotografa koji je niz svojih radova objavio još kao student u »Poletu« i »Studentskom listu«. Po zvanju ekonomist, svoje poznavanje i interes za informatiku prenio je u fotografiju eksperimentirajući s elementima iz toga područja, stvarajući zaseban svijet u kojem su informatički elementi i tehnologija glavni akteri jedne druge, virtualne prirode. U toj seriji predstavljene su studijske fotografije u kojima kombinira također elemente iz prirode, a ponekad se služi i računalom u obradi fotografije. U drugoj seriji predstavlja vrlo kvalitetne fotografije prirode u čistoj fotografskoj tehnici, pejzaže iz cijele Hrvatske. Lisac je član Fotokluba Zagreb.

Bill Brandt u Londonu

slikaLondon U novootvorenom prostoru Galerije Focus u Londonu, Percy Street 3+4, postavljena je izložba aktova Billa Brandta Nudes. Taj je galerijski prostor otvoren u ožujku ove godine izložbom istoga autora, koja je pokrivala njegov širi tematski opus, a ovom prigodom izloženi su aktovi koje je snimao dugi niz godina. Brandt je kao učenik Mana Raya i tijekom svog boravka u Parizu bio zaražen virusom nadrealizma, možda najviše Magritteom i De Chiricom, ostvarujući uvijek osobite atmosfere pri snimanju naoko običnih predmeta. Njegovi aktovi ističu neki detalj tijela, anatomski dio ili posebnu vizuru, a zakvaljujući okolini u koju smješta svoje objekte ostvaruje osobite efekte i dodatnu priču. Izložba velikog majstora ostat će otvorena do 24. siječnja 2004.

SuperWarhol

slikaGermano Celant, SuperWarhol, Skira, 2003. Edicija Skira objavila je monografiju Andya Warhola pod nazivom SuperWarhol, umjetnika za kojeg se može reći da je otac umjetnosti zasnovane na fotografiji, čiji je bogati opus obilježen radovima iz različitih medija od kinematografije do fotografije, od videa do objavljivanja magazina i publikacija, od dizajna do televizije. Autor knjige Germano Celant, vrsni stručnjak za suvremenu umjetnost i kustos u Solomon R. Guggenheim Museumu u New Yorku, predstavio je Warholov rad na više od 550 stranica, sa 490 reprodukcija u boji i 36 crno-bijelih reprodukcija, a u knjizi se nalaze i fotografije autora koji su dokumentirali život i rad Andyja Warhola. Knjigu možete naručiti na www.skira.net.

Tanja Masnec Šoškić

Vijenac 255

255 - 11. prosinca 2003. | Arhiva

Klikni za povratak