Vijenac 254

Ples

Royal Ballet: Ludwig Minkus, Bajadera

Virtuozna tehnika

Royal Ballet: Ludwig Minkus, Bajadera

Virtuozna tehnika

Nova sezona londonskoga Royal Balleta bit će vrlo bogata, s čak dvanaest naslova koji se kreću od klasičnog repertoara devetnaestog stoljeća do neoklasičnih baleta, od Petipáa do Balanchinea, uključujući i Diagileva, a nisu zaboravljeni ni kućni koreografi MacMillan i Ashton.

Monica Mason, ravnateljica Royal Balleta, željela je da se sezona otvori baletom Bajadera u koreografiji Natalije Makarove, koja je kreirana upravo za londonski baletni ansambl 1989.

Predstava ima tri podjele, u kojima se ističu po tri baletne zvijezde: Carlos Acosta — Tamara Rojo — Marianela Nunez, Roberto Bolle — Daria Pavlenko (gošća iz baleta Kirov, koja zamjenjuje trudnu Darcey Bussell) — Zenaida Yanowsky te Johan Kobborg — Alina Cojocaru — Laura Morera.

Za Acostu, koji je promaknut u titulu glavnoga gosta Royal Balleta i pozvan da nastupom otvori novu sezonu, ovo je definitivna potvrda njegove vrijednosti, no pozornost javnosti ponajprije je usmjerena na sada uigran dansko-rumunjski par Kobborg — Cojocaru, osobito na mladu balerinu, novopromoviranu članicu Royal Balleta.

Očekivanja nisu bila iznevjerena: Alina Cojocaru ima odličnu tehniku (izvrsna ravnoteža i vrlo brzi okreti) i veličanstvene interpretativne sposobnosti, koje se s vremenom mogu samo poboljšati. Uz nju se Kobborg dao u potragu za virtuoznom tehnikom s izvanrednim rezultatima, kako u scenama zaruka, tako i u slavnoj sceni sjena. Među ostalim plesačima treba istaknuti vrlo zanimljivu Gamzatti Zenaide Yanowsky, koja se potvrđuje kao izvrsna balerina i još bolja glumica, te Zlatnog idola Ivana Putrova. Bio je to izvrstan test kvalitete za cijeli ansambl.

Što se inscenacije tiče, obnovljena je ona s premijere iz 1989. s vrlo lijepom scenografijom Piera Luigija Samaritanija i raskošnim kostimima Yolande Sonnabend.

Izvedbe su bile posvećene maestru Johnu Lanchberyu, legendarnom dirigentu preminulom ove godine, koji je zaslužan za revidiranje brojnih baletnih partitura, uključujući i onu za ovu Bajaderu.

Iz Londona Mauro Beretta

Vijenac 254

254 - 27. studenoga 2003. | Arhiva

Klikni za povratak