Vijenac 254

Matica hrvatska

Odjel za povijest Matice hrvatske

Šibenska iseljavanja

Odjel za povijest Matice hrvatske

Šibenska iseljavanja

Odjel za povijest Matice hrvatske 12. studenoga predstavio je knjigu Lovorke Čoralić Šibenčani u Mlecima, knjigu mlade autorice koja je u dosadašnjem znanstvenom radu obradila obilje građe, za nekoliko života, kako je rekao pročelnik Odjela Đuro Vidmarović, koji je zahvalio šibenskoj Knjižnici Juraj Šižgorić koja je omogućila njezino tiskanje.

O dosadašnjem znanstvenom radu Lovorke Čoralić, u kojem se odlučila za proučavanje političkih, gospodarskih i kulturnih veza dviju jadranskih obala govorio je Zoran Ladić. Orijentiravši se na arhivske institucije, Lovorka Čoralić njihovu građu eksploatira do krajnjih granica, prilazeći istraživanju interdisciplinarno. Zbog svojih kvaliteta tražen je znanstvenik, a tomu svjedoči i nagrada Matice hrvatske za knjigu U gradu svetoga Marka koju je dobila 2001. godine.

Akademik Franjo Šanjek, govoreći o knjizi Šibenčani u Mlecima, istaknuo je kako je u njezinih šesnaest zanimljivih poglavlja dana povijest šibenskih prekojadranskih iseljavanja, kao i povijest višestoljetna djelovanja Šibenčana u Mlecima, a poseban je prinos knjizi i iscrpan popis literature i uporabljene arhivske građe. Prikazujući šibenski, a time i hrvatski prinos mletačkoj kulturi, autorica je istaknula tu važnu sponu dviju obala, a sve to pišući jasnim i čitkim stilom te sadržajem koji će, osim znanstvene, zasigurno zainteresirati i širu javnost, rasvjetljavajući manje poznatu stranu šibenske povijesti.

U ime izdavača o knjizi je govorio Vilijam Lakić, urednik edicije Faust, koja obrađuje teme vezane uz grad Šibenik i njegovo područje, sa stručnog i znanstvenog stajališta, i jedna je od šest edicija koje u bogatoj izdavačkoj djelatnosti publicira Knjižnica Juraj Šižgorić iz Šibenika, a u sklopu koje je izišla i knjiga Lovorke Čoralić. Na kraju se prisutnima obratila i sama autorica, koja je zahvalila svima koji su omogućili tiskanje knjige, posebno djelatnicima šibenske knjižnice, istaknuvši kako je njome Šibenik postao prvi grad koji je dobio monografiju ovakva tipa, izrazivši nadu da će naći čitatelje među svima onima koji vole Šibenik i Veneciju.

Vijenac 254

254 - 27. studenoga 2003. | Arhiva

Klikni za povratak