Vijenac 254

Kazalište

TEATROSKOP

Schneewittchen After Party na Fronti

TEATROSKOP

Naš grad u ZKM-u

Iako stanje pozorničke tehnike u Zagrebačkom kazalištu mladih nije zadovoljavajuće, sljedećoj premijeri to ne bi trebalo smetati jer riječ je o autorskom projektu Renea Medvešeka, poznata po tome što scensku energiju predstava dobiva nevelikim izvanglumačkim sredstvima. Ovaj put Medvešek se odlučio za autorsko čitanje drame Naš grad američkoga dramatičara Thorntona Wildera, koja, najjednostavnije rečeno, govori o prolasku kroz život i vraćanju u njega. Scenografiju i kostime potpisuje Tanja Lacko, glazbena je suradnica Kristina Bjelopavlović, dok u predstavi ponovno igra gotovo cijeli ansambl ZKM-a: Krešimir Mikić, Zoran Čubrilo, Ksenija Ugrina, Urša Raukar, Marko Makovičić, Kristina Krepela, Filip Nola, Doris Šarić-Kukuljica, Maro Martinović, Jasmin Telalović, Daniel Ljuboja, Rajko Bundalo, Angel Palšek, Davor Borčić... Premijera je 28. studenog.

Krv i košute u Puli

Istarsko narodno kazalište u Puli 29. studenog bit će mjesto premijere novoga autorskog projekta redatelja, koreografa i dramatičara Damira Zlatara Freya s naslovom Krv i košute. Neobična podjela, u kojoj su Kostadinka Velkovska, Marija Sekelez i Branka Cvitković, skriva još neobičniju priču, istodobno nadrealnu i bizarnu koliko i ljudsku. Prva među jednakima u nevelikom ansamblu, Marija Sekelez nakon Majstorske klase... ovdje zasluženo igra ulogu ocvale operne dive.

Pored Freya, koji je autor teksta, redatelj, scenograf i kostimograf, predstavu potpisuju i dramaturg Darko Lukić i oblikovatelj svjetla Miljenko Bengez.

Oluja u Splitu

U prijevodu Antuna Šoljana, Shakespeareovu Oluju na veliku će scenu splitskoga Hrvatskog narodnog kazališta 4. prosinca postaviti Nenni Delmestre. Dora Fišter i Robert Kurbaša bit će Miranda i Ferdinand, Josip Genda Prospero, a Elvis Bošnjak Kaliban. Ako to nije dovoljno, treba navesti i da će Ariela ovaj put tumačiti Edita Majić, dok će u ostalim ulogama biti Milan Pleština, Bruna Bebić Tudor, Ante Čedo Martinić, Milivoj Beader, Trpimir Jurkić, Nenad Sardelić i Ilija Zovko. Da bi moglo biti riječi o iznimnoj produkciji, potvrđuje i ostatak autorske ekipe: scenograf Ivo Knezović, oblikovatelj svjetla Zoran Mihanović te glazbena suradnica i asistentica redateljice Lina Vengoechea. U predstavi sudjeluju i članovi Baleta splitskoga HNK.

Motel Mrak u Komediji

Napokon dolazi i dramski novitet u Zagrebačko kazalište Komedija. Bit će to kriminalistička apsurdna komedija Motel Mrak Dore Delbianco, filmični scenarij oko koje se okupila mlada autorska ekipa: pored autorice, i redateljica Marica Grgurinović apsolventica je ADU. Čudan sastav gostiju Motela Mrak, svratišta u kojem se zločinom razrješuju naše mentalitetne razlike, odigrat će Davor Svedružić, Dubravka Ostojić, Antonija Stanišić, Dražen Čuček, Jasna Palić Picukarić i Saša Buneta, u kostimima Mirjane Zagrec i na sceni Dinke Jeričević. Premijera se očekuje 5. prosinca.

San ljetne noći u Varaždinu

U poovodu obilježavanja 130. godina zgrade varaždinskoga Hrvatskog narodnog kazališta, dugo najavljivana produkcija Sna ljetne noći Williama Shakespearea premijerno će zaigrati 6. i 7. prosinca. Redatelj Petar Veček radio je po Bogdanovićeva prijevodu, ali se s imenima malo zaigrao. U kostimima Jasne Novak, i uz glazbu Darka Hajseka, u ovom Snu... igra gotovo cijeli varaždinski ansambl Zvonko Zečević, Ivica i Darko Plovanić, Hrvoje Klobučar, Sunčana Zelenika, Konjević, Tomislav Lipljin, Stojan Matavulj, Ljubomir Kerekeš. Titaniju igra Barbara Rocco, Oberona Marinko Prga, a Pucka Vilim Matula.

Krležini dani i Teštament u Osijeku

Od 7. do 10. prosinca u Osijeku će se održati 14. Krležini dani. Znanstveni skup ovaj put ima tematsko-radni naslov Hrvatska dramatika i kazališna umjetnost u svjetlu estetskih i povijesnih mjerila. Kako Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku upravo 7. prosinca obilježava i Dan kazališta, proslavit će ga i premijerom Teštamenta, lakrdije u tri čina Pere Budaka u režiji Roberta Raponje. U predstavi će nastupiti Zvonimir Torjanac, Davor Panić, Radoslav Spitzmüller, Đorđe Bosanac, Slavko Špišić, Vjekoslav Janković, Radoslava Mrkšić, Lidija Florijan i Ana Stanojević.

I ostale Krležine dane pratit će predstave, ali gostujuće. Redom će to biti Čaruga Ivana Kušana, produkcija Zagrebačkoga kazališta Komedija, Slučaj Hamlet Dramskog kazališta Gavella i Ljubica Hrvatskoga narodnog kazališta u Varaždinu.

Tražim posao u Studiju Novi život

Uobičajeni produkcijski ritam Dramskog studija slijepih i slabovidnih Novi život od dvije predstave godišnje zadovoljit će, nakon Smrtnih grijeha, 8. prosinca i premijera komedija Tražim posao Vojina Perića u režiji Nine Kleflin. Kao i u Kupujmo hrvatsko, Vojin Perić ponovno u središte radnje postavlja sebe u ulozi slijepa telefonista, no sad u državnoj tvrtki koja je pokriće za kriminal. Iz vizure maloga čovjeka ova komedija ne komentira samo domaću zbilju nego i komunikacijske nesporazume slijepih i onih drugih. U predstavi igraju, pored Perića, Ružica Domić, Ana Bučević, Mario Glibo, Igor Kučević, Kristina Šporčić i Miljenko Zeko, koji je napisao i songove.

Igor Ružić

Vijenac 254

254 - 27. studenoga 2003. | Arhiva

Klikni za povratak