Vijenac 254

Glazba

CD pop-rock

Rock svijeta

Emir & Frozen Camels, Znam, Dallas Records

CD pop-rock

Rock svijeta

Emir & Frozen Camels, Znam, Dallas Records

Prije dvije godine grupa Emir & Frozen Camels izdala je debi-album San, a sada se vraćaju na scenu novim albumom pod naslovom Znam. Nema dvojbe da je prvi album grupe imao ponajprije zadaću etablirati novo ime i cjelokupni, za naše prostore neuobičajeni, projekt američko-bosansko-hrvatskoga sastava, novim albumom bend tvrdoglavo nastavlja gurati svoj program. Dobra glazba, dobre pjesme i visokokvalitetna produkcija glavne su odlike albuma Znam.

Uostalom, vrlo se teško odlučiti možemo li ovaj album smatrati domaćim ili stranim. Sve su pjesme snimljene u Americi u studijima DSH i Translucent Records na Floridi. S druge strane, gostujući vokali Elvisa J. Kurtovića, Ramba Amadeusa i El Bahatteeja snimljeni su u studijima u Sarajevu, Beogradu i Zagrebu. Ipak, sve pjesme nose hrvatske naslove i otpjevane su na hrvatskom jeziku, pa je normalno taj album smatrati domaćim. Osim spomenutih gostiju na ploči svira ista Emirova dream team ekipa iz Amerike — Danny Shepard, Cliff Williams (inače basist u legendarnoj australskoj grupi AC/DC) i Darrell Nutt. Zanimljivo je da se u promotivnoj građi navodi da se u prvoj pjesmi na albumu pod naslovom Tvoj svijet Emiru i njegovim smrznutim devama pridružio jedan svjetski poznati gitarist kojem je matična izdavačka kuća zabranila da se njegovo ime pojavi na ovoj ploči. Potaknut groznom znatiželjom, pjesmu sam preslušao desetak puta, ali nisam uspio dokučiti o kojem je gitaristu riječ.

Album Znam u većem dijelu donosi žestoke i brze pjesme, u kojima bend ostaje dosljedan u pokušaju miksanja alternativnoga rock’n’rolla Foo Fighters, tipa i etnomelodija, odsviranih mahom minimalistički gitarskim rifovima i kratkim solo dionicama. Album je odsviran potpuno uživo, čvrsto i precizno. Glazbeni miks svjetova najjasnije se vidi u dvije laganije pjesme, Ti i ja/Sevdah blues i Alhambra, u kojima postaje jasno zašto se glazba Emira & Frozen Camels smatra mnogo više alternativnom u SAD nego u nas.

Sve u svemu, riječ je o solidnu i uravnoteženu albumu na kojem je jedna pjesma ipak viška. Uljhup-Glamour papak, pjesma nad čijim tekstom autorstvo potpisuju osim Emira još i El Bahattee, Elvis J. Kurtović i Rambo Amadeus, uistinu je neprobavljiva. Što je previše, stvarno je previše. Potpuni promašaj i crna mrlja na solidnom albumu.

Goran Jovetić

Vijenac 254

254 - 27. studenoga 2003. | Arhiva

Klikni za povratak