Vijenac 254

Glazba

GLAZBENI GLOBUS

Preminuo Michael Kamen

GLAZBENI GLOBUS

Preminuo Michael Kamen

slika

London U pedeset i petoj godini života od iznenadnoga srčanog udara preminuo je Michael Kamen. Rođen 1948. u New Yorku, prošao je klasično glazbeno obrazovanje studirajući obou na njujorškom Juilliardu, no svijetu je postao poznat po suradnjama s brojnim istaknutim glazbenicima različitih ne-klasičnih glazbenih žanrova. U više je navrata primio američku diskografsku nagradu Grammy, posljednju godine 2001. zajedno s Metallicom za najbolju instrumentalnu rock-izvedbu pjesme The Call of Ktulu. U njegovoj se karijeri posebno ističe rad s članovima sastava Pink Floyd na orkestralnim aranžmanima albuma The Wall iz 1979. godine. Surađivao je i sa skupinom Aerosmith, Stingom, Rodom Stewartom, Davidom Bowiejeom i Ericom Claptonom. Bio je cijenjeni autor filmske glazbe koji je ostvario glazbu za filmove kao što su Mr. Holland’s Opus, Lethal Weapon, Die Hard, Robin Hood, Don Juan DeMarco, Brazil, Highlander, Someone to Watch Over Me i druge, istodobno skladajući i klasične partiture za baletne predstave. U više je navrata nominiran za američku filmsku nagradu Oscar.

David Zinman u Pittsburghu 2007?

slika

Pittsburgh David Zinman (67), gost dirigent Simfonijskog orkestra iz Pittsburgha, izgledni je kandidat za mjesto šefa dirigenta toga orkestra nakon što ga Maris Jansons napusti s krajem sezone 2006/07. Od sezone 1995/96. Zinman predvodi Tonhalle orkestar iz Züricha, a od 1985. umjetnički je direktor Simfonijskog orkestra iz Baltimorea. Usto je i umjetnički direktor festivala i glazbene škole u Aspenu.

Nagrade

ISCM/CASH

slika

Međunarodno društvo za suvremenu glazbu (ISCM) dodijelilo je drugu po redu nagradu ISCM/CASH za mlade skladatelje. Nagradu je na završnom koncertu ISCM-ovih Svjetskih dana glazbe, održanih ove godine u Sloveniji, primio dvadesetsedmogodišnji australski skladatelj Matthew Bieniek. Nagradu zajednički dodjeljuju ISCM i Udruga skladatelja i autora iz Hongkonga. Namijenjena je skladateljima do trideset i pet godina života čija je skladba izvedena na Svjetskim danima glazbe te godine. Bieniek je nagradu primio za djelo Fleshold: at the crossing over za klarinet solo. Nagrada mu donosi deset tisuća dolara i narudžbu za novo djelo koje će biti izvedeno na Gaudeamusovu međunarodnom tjednu glazbe 2005. u Amsterdamu.

Masterprize

slika

Treća nagrada Masterprize, vrijedna dvadeset i pet tisuća britanskih funti, otputovala je u Dallas u ruke skladatelja Christophera Theofanidisa. Masterprize je primio za skladbu Rainbow Body, fantaziju na srednjovjekovne napjeve Hildegard von Bingen. Djelo su na završnoj svečanosti izveli članovi Londonskoga simfonijskog orkestra pod ravnanjem Daniela Hardinga. Iako je pobjeda bila očekivana, komentatori tvrde kako je posrijedi djelo skromnih umjetničkih dosega, a Robert Maycock se na stranicama »Andantea« pita: »Je li šest skladbi odabranih za finale doista šest najboljih ostvarenja? Trebali bi se zapitati zašto među oko tisuću prijava iz šezdeset i pet zemalja svijeta još uvijek dominiraju autori iz Sjedinjenih Država i Zapadne Europe.«

Diskografija

Sony BMG

Druga i peta diskografska kuća svijeta — Sony Corp. i Bertelsmann AG potpisale su pismo namjere o zajedničkoj suradnji. Novim ugovorom, koji je trenutno u fazi opsežnih dogovora, dvije bi se velike diskografske kompanije uskoro mogle ujediniti u novu, nazvanu Sony BMG. Sličnu namjeru ujedinjenja najavljuju i EMI i Warner, pa ako se to doista dogodi sedamdeset i pet postotaka globalne glazbene industrije kontrolirat će samo tri kompanije. Za prosječna kupca glazbenih proizvoda to ne znači ništa dobro: tek manje novih i neprofitabilnih izdanja (jer takva zahtijevaju često veća novčana ulaganja) i manje neovisnih prodavaonica (jer su veliki prodajni lanci daleko profitabilniji).

Borko Špoljarić

Vijenac 254

254 - 27. studenoga 2003. | Arhiva

Klikni za povratak