Vijenac 254

Ples

PLESNI GLOBUS

Plesna svečanost zvana Lado

PLESNI GLOBUS

Plesna svečanost zvana Lado

Lado, ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske, izveo je 10. i 11. studenog 2003. svoj godišnji program u HNK u Zagrebu. Visoka profesionalnost i odlične koreografije koje uz izabranu inačicu plesa često daju i atmosferu i društveni kontekst, čine od plesnih koncerata Lada pravu svečanost i uvijek novo otkriće. Temperamentni Linđo (V. Bagur), gizdavi Homo na sibenski (A. Ruždija), svečano Na veliko prelo (A. Ivančan), duhovito, rustikalno Kamengoro prozeleni rano (V. Bagur), kao i sve druge točke programa potvrđuju bogatstvo narodne baštine (u ritmu, koraku i kostimu), ali i iznenađuju pojedinim elementima koji već sadrže elemente stepa ili rock and rolla, vjerojatno i mnogih drugih kasnijih poznatih oblika...

Strozzi za Irenu

Nagrada Tito Strozzi ove je godine pripala nacionalnoj prvakinji baleta Ireni Pasarić, za ulogu Giselle u istoimenom baletu. Još jedno lijepo priznanje neospornoj divi naše baletne scene, čiji perfekcionizam, suptilnost i izražajnost, a nadasve dojmljive ruke, uvijek ponovno zadivljuju bogatstvom iznijansiranih značenja.

Zurovac na čelu Baleta u Rijeci

Staša Zurovac nastavlja osvajanje hrvatske baletne scene. Nakon niza uspješnih plesnih i koreografskih ostvarenja u matičnom HNK u Zagrebu, ljetos je imao praizvedbu sa splitskim Baletom, a nedavno je prihvatio poziciju ravnatelja Baleta HNK pl. Zajca u Rijeci. Kako je riječ o malom ansamblu pogodnijem za autorske projekte suvremenog tipa, Zurovac će se za početak sam okušati i u Rijeci.

Koreografski prvenac Snježane Abramović

Snježana Abramović, plesačica i voditeljica Zagrebačkog plesnog ansambla već niz godina djeluje kao koregrafkinja i suradnica za scenski pokret u kazalištu, a nedavno se odlučila i za prvi samostalni autorski projekt. Stoga će ZPA će u subotu 29. studenog 2003. u 20 sati u Teatru & TD izvesti Nešto, možda, sasvim osobno. Prema najavi »predstava je nastala u formi autobiografije, plesnog sjećanja autorice koje nadopunjuju i ispisuju plesači«.

Priredila Maja Đurinović

Vijenac 254

254 - 27. studenoga 2003. | Arhiva

Klikni za povratak