Vijenac 254

Film

FILMSKA ČETVRT

Filmski centar: Zvonimir Berković

FILMSKA ČETVRT

Filmski centar: Zvonimir Berković

slika

Zagreb Jesenski se program filmskih projekcija Filmskog centra nastavlja dvama novim ciklusima te ciklusom redatelja Carola Reeda. U posljednjem će posjetitelji dvorane zagrebačke Kinoteke moći vidjeti filmove Prognan na otoke i Naš čovjek u Havani (29. studenoga) te Trećeg čovjeka (2. prosinca) i Agoniju i ekstazu (2. prosinca i 6. prosinca). Od novih ciklusa započinju projekcije filmova hrvatskog redatelja Zvonimira Berkovića, i to autorovim prvencom Rondo iz 1966. s Reljom Bašićem, Milenom Dravić i Stevom Žigonom. Film je na rasporedu u utorak 2. prosinca, a sedam dana poslije Berkovićev film iz 1971. Putovanje na mjesto nesreće. Istoga dana kreće i ciklus poljskoga redatelja Wojciecha J. Hasa filmovima Čvor i Oproštaji.

U kinima: Potraga za Nemom

slika

Zagreb Trenutačno najgledaniji i jedan od najhvaljenijih filmova ove godine u svijetu napokon stiže i u hrvatska kina. Riječ je o animiranoj bajci Potraga za Nemom redatelja Andrewa Stantona, koja na vizualno impresivan način u računalnoj 3D-tehnici pripovijeda o tropskoj ribici Marlinu i njegovu otetu sinčiću Nemu. Film je zajedničko djelo tvrtki Pixar i Walt Disney, a pred domaću publiku dolazi u sinkroniziranu izdanju. Od ostalih kinonaslova treba izdvojiti povijesni spektakl Gospodar i ratnik Petera Weira s Russellom Croweom u ulozi pomorskoga kapetana u doba napoleonskih ratova, zatim novi uradak Quentina Tarantina Kill Bill Vol. 1 te erotski triler Mladi Adam Davida McKenzieja s Ewanom McGregorom u glavnoj ulozi.

TV-premijere: Europa i Azija

slika

Zagreb I dok se u kinima uskoro treba pojaviti povijesni spektakl Junak kineskog redatelja Zhanga Yimoua, na Hrvatskoj televiziji prikazuje se redateljev film iz 1994. Šangajska trijada (HTV 3, 29. studenoga, 22.15). Radnjom smješten u Šangaj početkom 1930-ih, film govori o razgranatoj mreži organiziranoga kriminala, a u glavnim su ulogama Li Gong i Li Baotian. Nezavisni se pak američki filmaš Edward Burns predstavlja trećim filmom u karijeri Ne diraj prošlost, u kojem Lauren Holly tumači konobaricu na ljubavnoj i životnoj prekretnici (HTV 1, 28. studenoga, 20.50). Napokon, treba istaknuti i španjolsko-francusku dramu El sur Victora Ericea (HTV 3, 1. prosinca, 20.05), te posljednji film u ciklusu redatelja Jean-Pierra Melvillea Doušnik (HTV 1, 1. prosinca, 23.40).

Hrvatska: 35. revija

slika

Zagreb Jubilarna se 35. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva ove godine poklopila s obilježavanjem 75 godina rada Kinokluba Zagreb, pa uz Hrvatski filmski savez Reviju organizira i zagrebački slavljenički klub. Od 152 prijavljena filma ocjenjivački je sud izabrao 55 radova u konkurenciji za nagrade i posebne diplome, a kao što je poznato, na Reviji se prikazuju najnovija filmska i videoostvarenja autora iz Republike Hrvatske i autora hrvatskih državljana koji stvaraju u inozemstvu. Konkretno, prikazuju se filmovi organizacija udruženih u Hrvatski filmski savez, kao i samostalnih autora, dok će Revija potrajati četiri dana od 27. do 30. studenoga.

Danska: Favorit iz sjene

slika

Kopenhagen U konkurenciji filmova koji se ove godine natječu za nagradu Oscar u kategoriji najboljega filma na neengleskom jeziku danski je film jedan od favorita. To je romantična drama Reconstruction redatelja i koscenarista Christophera Boea, kojem je to dugometražni debi. U središtu je priče mladić Alex, koji se unatoč sretnoj vezi upušta u ljubavnu aferu s nepredvidljivim posljedicama. U glavnoj je ulozi poznati danski glumac Nikolaj Lie Kaas (U Kini jedu pse), partnerica mu je Simone-Maria Bonnevie (I Am Dina), dok je film već ovjenčan nagradom za najbolji snimateljski rad na ovogodišnjem festivalu u Cannesu.

SAD: Posljednji samuraj

slika

Los Angeles Posljednji su tjedni godine pravo vrijeme za oskarovske kandidate, jer upravo 5. prosinca u američka kina stiže jedan od potencijalnih slavodobitnika. Naslov mu je The Last Samurai, dok mu je redatelj Edward Zwick (Legenda o jeseni). Priča je filma doista oskarovska, a zaplet počinje kada na japanski carski dvor 1870. pristigne veteran Američkog građanskog rata Nathan Algren s namjerom modernizacije japanske vojske. Kapetana Algrena tumači Tom Cruise što je filmu priskrbilo dodatni publicitet, dok su u ostalim ulogama Billy Connolly i Ken Watanabe. Sto milijuna dolara skup film snimao se u Japanu i na Novom Zelandu.

Boško Picula

Vijenac 254

254 - 27. studenoga 2003. | Arhiva

Klikni za povratak