Vijenac 254

14 dana, Naslovnica

14 dana

Dodijeljene nagrade VBZ-a

Dodijeljene nagrade VBZ-a

Zagreb, 13. studenoga U sklopu Interlibera dodijeljene su VBZ-ove nagrade za roman godine, koju su ove godine podijelila dva autora — Jelena Marković za roman Escajg za teletinu i Marinko Koščec za roman Wonderland. Dobitnici dijele nagradu od sto tisuća kuna.

Završeni Dani Ivana i Josipa Kozarca

Vinkovci, 16. studenoga Završeni su Dani Ivana i Josipa Kozarca, tradicionalna manifestacija sa znanstvenim i suvremenim programom. Na Danima je dodijeljena i nagrada Branimiru Bošnjaku za životno djelo, a Franji Plavšiću dodijeljena je Povelja uspješnosti, za djelo Gospod nas jedini nije zaboravio. Manifestacija odaje počast piscima koji su djelovanjem obilježili ne samo vinkovački kraj, odnosno istočni dio Hrvatske, nego i cijelu hrvatsku kulturu. Među njima su Ivan i Josip Kozarac, Joza Ivakić, Matko Peić, Iso Velikanović, Vanja Radauš, Josip i Ivan Bogner, Nikola Andrić. Posljednja manifestacija bila je posvećena Vladimiru Lunačeku (1873-1927), esejistu, novelistu, dramatičaru, aktivnom sudioniku u kulturnom životu svoga vremena. Vinkovački znanstveni skup vodila je Antonija Bogner-Šaban, ujedno i priređivačica izbora Lunačekovih djela. Na znanstvenom skupu govorilo se o Lunačekovu dramskom radu, o njegovu prvom prikazu Hrvatske mlade lirike, likovnom radu itd. Na književnim večerima nastupili su Miroslav S. Mađer, Lidija Bajuk, Ljerka Car-Matutinović, Zvonko Balog, Branimir Bošnjak, Nedjeljko Fabrio i Branko Hribar.

Kolokvij u čast Albertu Fortisu

Dubrovnik, 17. studenoga Počeo je znanstveni kolokvij posvećen Albertu Fortisu, autoru slavne knjige Put po Dalmaciji. Organizator kolokvija je Centar za mediteranske studije Sveučilišta u Zagrebu, a nastupili su mnogi ugledni hrvatski i talijanski istraživači. Kolokvijem se ujedno obilježila dvjestota godišnjica smrti slavnoga autora. Knjiga Put po Dalmaciji, koju je ugledni talijanski pisac, znanstvenik i teolog posvetio Hvatskoj, ujedno je, zahvaljujući mnogim prijevodima, i slika hrvatskih krajeva, ljudi i običaja za međunarodnu javnost.

Nagrada Mirku Iliću

Zagreb, 18. studenoga Izdavačka kuća AGM prenijela je vijest da je naš poznati dizajner Mirko Ilić dobio Zlatnu medalju Udruženja američkih ilustratora, za ilustraciju naslovnice knjige Uho, grlo nož Vedrane Rudan. Riječ je o uglednoj nagradi koja se dodjeljuje već četrdeset i pet godina, a uz Ilića priznanje je pripalo i art-direktoru izdanja Kruni Lokotaru.

Najavljen deveti Sajam knjige u Istri

Zagreb, 19. studenoga Na tiskovnoj konferenciji u Klubu hrvatskih kulturnih radnika predstavljen je veliki sajam knjiga koji će u Puli trajati od 3. do 13. prosinca. Pulski sajam, koji sve više ima intenciju da bude i središte autora i organizatora, iz zemlje i inozemstva, i ove godine imat će mnoge europske goste. Među njima će biti Mađar Peter Esterhazy, austrijska književnica Erica Fischer i slovenski pisac Iztok Osojnik. Najavljeno je sudjelovanje 135 autora, 290 nakladnika, a naslova bi ukupno trebalo biti oko dvanaest tisuća. Sajam u Puli predstavili su direktorica Sajma Magdalena Vodopija, predstavnik za medije Zoran Simić i predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Zdenko Ljevak.

Lada Žigo

Vijenac 254

254 - 27. studenoga 2003. | Arhiva

Klikni za povratak