Vijenac 254

Književnost

KNJIŽEVNI GLOBUS

Dodijeljena Nagrada Georga Büchnera

KNJIŽEVNI GLOBUS

Dodijeljena nagrada Heinricha von Kleista

slika

Njemačka Ovogodišnja književna nagrada Heinricha von Kleista predana je dramatičaru i pjesniku Albertu Ostermaieru. Ostermaier, rođen 1967. godine, jedan je od najpoznatijih mladih njemačkih autora. Među njegova djela pripadaju Radio Noir (1999), Autokino (2001) i Vatersprache (2003). Ostermaier je između ostaloga radio i kao autor pri Nacionalnom kazalištu u Mannheimu, te za Bavarsko državno kazalište. Nagrađen je 1997. Nagradom Ernsta Tollera, a 2000. Nagradom Ernsta Hofrichtera grada Münchena. Čuvena Kleistova nagrada dotirana je s 20 000 eura, a među dosadašnjim su dobitnicima Bertolt Brecht, Anna Seghers, Ernst Jandl, Alexander Kluge, Heiner Müller i Monika Maron.

Umro Mohammed Choukri

slika

Maroko Autor svjetskoga bestselera Goli kruh, marokanski pisac Mohammed Choukri, umro je u Rabatu u 68. godini. Choukrijevom smrću arapski je svijet izgubio jednog od najvažnijih literata, rekao je marokanski kralj Mohammed VI, i to premda je Choukrijevo djelo gotovo dvadeset godina bilo zabranjeno u Maroku, a autor je rehabilitiran tek prije nekoliko godina. Goli kruh opisuje svijet nasilja i bijede, koji je pisac doživio u djetinjstvu. Roman je prvi dio autobiografske trilogije, a preveden je na tridesetak jezika. Choukrijevo djelo karakterizira bespoštedan opis društvene zbilje Maroka. Islamski fundamentalisti stavili su ga na crnu listu jer je prekršio vjerske dogme poput nedodirljivosti oca, kojega je Choukri, koji je inače do svoje 21. godine bio nepismen, opisao kao brutalna tiranina.

Nagrada Interallie Fredericu Beigbederu

slika

Francuska Francuska književna nagrada Interallie, koja se dodjeljuje knjizi nekog novinara, pripala je u svom 69. izdanju Fredericu Beigbederu za Windows on the World, knjigu o napadima u Sjedinjenim Državama od 11. rujna. Bivši publicist i TV-voditelj, autor bestselera 129,90, Beigbeder, roman je izdao potkraj kolovoza, a naslovljen je po imenu restorana koji se nalazio na 107. katu Svjetskoga trgovačkog centra. Autor se u romanu bavi utjecajem atentata od 11. rujna 2001. Da bi atentat stavio u perspektivu, autor o njemu razmišlja u gostionici Nebo nad Parizom, na 56. katu pariškoga tornja Montparnasse. Nagradu Interallie 1930. utemeljila je skupina književnih kritičara.

Umrla Rachel de Queiroz

Brazil Najpoznatija brazilska spisateljica, Rachel de Queiroz, prva žena primljena u Brazilsku akademiju književnosti, umrla je u Rio de Janeiru u 92. godini. Rachel de Queiroz počela je karijeru već u sedamnaestoj godini, kao novinarka lista »O Ceará«, da bi 1930. objavila prvi roman pod naslovom O Quinze, o suši koja je pogodila sjeveroistok Brazila 1915. Knjiga je objavljena u tisuću primjeraka u vlastitoj nakladi, ali je ubrzo postala bestseler, i početak niza autoričinih romana o socijalnim pitanjima. Uslijedili su Joao Miguel 1932. i Caminhos de pedras 1937. godine. U kasnijim godinama posve se posvetila novinarstvu, objavivši oko dvije tisuće, koje su objavljene u nekoliko knjiga, tri kazališna komada te jednu knjigu za djecu, a posljednji je roman, Maria Moura, objavila 1992. godine. Autorica je 1957. od Brazilske akademije književnosti dobila nagradu Machado de Assis za životno djelo, a dvadeset godina poslije postala je prva žena primljena u Akademiju.

MI5 prisluškivao pjesnike

Velika Britanija Dokumenti koje je objavio britanski Nacionalni arhiv pokazuju da je sluzba MI5 prije Drugog svjetskog rata promatrala pjesnike ljevičare i komuniste, a Cecila Day-Lewisa stavila na popis kao »najopasnijega književnog komunista generacije«. Osim njega pod prismotrom su bili i Stephen Spender i WH Auden, pokazuju arhivi. Day Lewis našao se na popisu MI5 1933, kad je kao jedan od autora potpisao antiratni manifest, a nakon toga bio je pod prismotrom gotovo cijelo desetljeće. Tridesetih godina MI5 imao je popis poznatih ljudi koji su se smatrali potencijalnim sigurnosnim prijetnjama, između ostaloga, zbog članstva u Komunističkoj partiji Velike Britanije (CPGB).

Umro Michele Prisco

slika

Italija Talijanski pisac Michele Prisco umro je u 83. godini u Napulju. Prisco, rođen 1920. u Torre Annunziata, u dugoj je spisateljskoj karijeri objavio više od dvadeset romana i bezbroj kratkih priča. Među najpoznatijim su mu djelima roman Gli eredi del vento, La Dama di piazza, Le parole del silenzio i I giorni della conchiglia, koje su mu priskrbile glas »pripovjedača talijanskog juga«. Osim spisateljskoga rada, Prisco je desetljećima radio kao novinar za talijanske listove kao Corriere della Sera i Il Mattino, a dobitnik je i brojnih književnih nagrada, među ostalima i najpoznatije talijanske književne nagrade Strega, 1966. godine.

Iva Krtalić

Vijenac 254

254 - 27. studenoga 2003. | Arhiva

Klikni za povratak