Vijenac 254

Fotografija

U FOKUSU

Češka novinska fotografija

U FOKUSU

Jasenko Rasol u Bratislavi

slika

Bratislava U sklopu Mjeseca fotografije u Bratislavi Fotogalerija Lang iz Samobora predstavila je Hrvatsku sa osamdesetak crno-bijelih fotografija iz Rasolova ciklusa Irma, koji su Zagrepčani imali prilike vidjeti 2000. godine u Muzeju za suvremenu umjetnost. Uz poznate radove Rasol u Bratislavi predstavlja i nekolicinu novih fotografija iz istoga ciklusa. Izložba je postavljena u uglednoj bratislavskoj galeriji Glass, a jedna je od tridesetak izložbi koje kao samostalne, skupne ili tematske predstavljaju radove europskih i svjetskih fotografa. Mjesec fotografije jedna je od najvažnijih fotografskih manifestacija u Srednjoj Europi i održava se svake godine tijekom studenoga. Ovogodišnja manifestacija trinaesta je po redu, a izložbe ostaju otvorene do 1. prosinca.

Ekspozicije Radiše Mladenovića

slika

Zagreb U Galeriji Badrov na Trgu žrtava fašizma 1 u Zagrebu otvorena je 11. studenoga izložba fotografija Radiše Mladenovića, jednog od naših najboljih sportskih fotografa, koji je svojim autorskim i mentorskim radom obilježio hrvatsku sportsku fotografiju u posljednjih pedeset godina. Mladenović se počinje profesionalno baviti sportskom fotografijom još 1948, a tijekom duga radnog vijeka izlagao je na mnogim nacionalnim i internacionalnim izložbama te je osvojio niz vrijednih nagrada. Izložba pod naslovom Ekspozicije za vječnost predstavlja izbor fotografija iz njegova dugogodišnjeg fotografskog rada, sažetu retrospektivu njegova opusa. Izložba ostaje otvorena do 5. prosinca.

Bauhaus u Londonu

slika

London Designing Utopia naziv je izložbe koja je upravo otvorena u Michael Hoppen Gallery u Londonu, galeriji specijaliziranoj za izlaganje umjetničke fotografije. Izložba predstavlja fotografske radove učitelja i studenata sa škola u Weimaru i Dessau, radove koji su rijetko mogli biti viđeni, osobito izvan specijaliziranih publikacija o Bauhausu. Izložba je podijeljena u četiri tematske skupine: forma i funkcija, umjetnost i tehnologija, zajednica i pojedinac, interijer i eksterijer, te vrlo dobro prikazuje način na koji Bauhaus pristupa estetici, umjetničkoj praksi i proizvodnji. Više o izložbi i cijenama fotografija možete pronaći na www.michaelhoppen-photo.com. Izložba ostaje otvorena do 17. siječnja 2004.

Knjiga o Robertu Doisneauu

slika

Taschen je izdao knjigu o životu i radu Roberta Doisneaua, francuskom fotografu najpoznatijem po svojim dokumentarnim fotografijama s pariških ulica na kojima je više od pola stoljeća pratio živote običnih ljudi i na osnovi njihovih doživljaja opisivao život toga grada. Doisneau je uspijevao u svakodnevici, kako središta Pariza tako i njegova predgrađa, pronaći upravo one začudne trenutke, dramatične i jedinstvene. Autor knjige Jean-Claude Gautrand jedan je od najvažnijih francuskih stručnjaka za fotografiju. Gautrand je poznat po svojim teoretskim i recenzentskim radovima, a i sam se aktivno bavi fotografijom posljednjih četrdeset godina. Neke od fotografija objavljenih u knjizi možete pogledati na www.taschen.com, a knjigu možete nauučiti na stranici www.amazon.com.

Tanja Masnec Šoškić

Vijenac 254

254 - 27. studenoga 2003. | Arhiva

Klikni za povratak