Vijenac 254

Mm

Kultura na internetu: www.mdc.hr/dubrovnik

Blago od Grada

Kultura na internetu: www.mdc.hr/dubrovnik

Blago od Grada

Svi muzeji grada Dubrovnika imaju zajedničku stranicu na kojoj se, uz prepoznatljivu vizuru Grada, nalazi i izbornik jezika (hrvatski, njemački i engleski). Nakon izbora jezika, dolazimo do preglednog dvostrukog izbornika. Na većem ilustriranom izborniku možemo odlučiti koji ćemo od šest dubrovačkih muzeja (Arheološki muzej, Kulturno-povijesni muzej, Pomorski muzej, Dom Marina Držića, Muzej suvremene umjetnosti i Etnografski muzej) posjetiti. Budući da su svi muzeji povezani zajedničkom upravom, putem drugog izbornika saznajemo opće podatke i povijest muzeja koji je započeo s radom 5. veljače 1872. kao Domorodni muzej i četvrti je po starosti muzej u Hrvatskoj. Danas su Dubrovački muzeji zavičajna i regionalna ustanova, čijih šest muzeja predstavlja svoje funduse na četiri lokacije u Gradu. Pobliže informacije o tim lokacijama daje plan grada koji je moguće uvećati, no ipak ne dovoljno da bi poslužio i kao vodič samim Gradom.

Odlučili smo posjetiti internetske stranice Arheološkog muzeja koji još nema riješeno prostorno pitanje kao ni stalni postav, no to nije prepreka njegovim djelatnicima da sistematiziraju bogatu građu koja je za sada podijeljena u pet kronoloških te dvije predmetne zbirke (zbirka vaza i numizmatička zbirka). Svaka zbirka predstavljena je sa svega nekoliko rečenica (što bi svakako trebalo proširiti) te nekoliko umjetnina, detaljno opisanih (materijal izrade, datacija, dimenzije i nalazište, te manja fotografija koju nije moguće uvećati).

Možda skromno, no internetske stranice pravi su put da se fundus muzeja-beskućnika predstavi široj javnosti. I zato bi trebalo poduzeti daljnje korake kako bi se fundus virtualnog internetskog muzeja obogatio, a stranica proširila dodatnim sadržajima primjerenima ugledu koji uživa sam grad-spomenik Dubrovnik.

Sandra Cekol

Vijenac 254

254 - 27. studenoga 2003. | Arhiva

Klikni za povratak