Vijenac 254

Glazba

GLAZBOSKOP

40. međunarodna glazbena tribina u Puli

Nagrade

Nagrada za životno djelo

Žiri za dodjelu nagrada hrvatskoga glumišta dodijelio je ovogodišnju nagradu za svekoliko umjetničko djelovanje opernom umjetniku, baritonu Ratomiru Kliškiću, prvaku Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu. Istaknuti operni pjevač ostao je vjeran svojoj matičnoj opernoj kući sve od vremena prvoga solističkog nastupa 1974. godine.

Uspjeh mlade violončelistice

Dorotea Ratz, četrnaestogodišnja violončelistica, učenica Glazbenog učilišta Elly Bašić u klasi prof. Dobrile Berković-Magdalenić, osvojila je prvu nagradu na Međunarodnom natjecanju mladih glazbenika Concorso musicale Europeo — Montcallieri. Natjecanje je održano od 25. listopada do 2. studenoga 2003. godine.

Najave koncerata

Izvedba Koncerta za glasovir i orkestar Nina Rote

Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem Mladena Tarbuka održat će koncert 27. studenog u KD Vatroslava Lisinskog u 19.30 sati. Na programu koncerta bit će skladbe A. Smareglie, N. Rote (prva izvedba u Hrvatskoj) i O. Respighija. Kao solist predstavit će se Pier Luigi Camicia, glasovir.

Koncert Zagrebačke filharmonije

Zagrebačka filharmonija pod ravnanjem Federica Cortesea održat će koncert 28. studenog u KD Vatroslava Lisinskog s početkom u 19.30 sati. Kao solistica nastupit će Tamara Smirnova na violini, dok će na programu biti skladbe M. Brucha i W. A. Mozarta.

Gostovanje Pekinškoga simfonijskog orkestra

Dana 29. studenog u KD Vatroslava Lisinskog u 19.30 sati nastupit će Pekinški simfonijski orkestar pod ravnanjem Tana Lihua te uz soliste Danijela Detonija za glasovirom i Biaa Lija na udaraljkama. Program koncerta obuhvatit će skladbe T. J. Pinga, H. Berlioza i D. Detonija.

Chopinova večer

U večeri 30. studenog započinje treća sezona ciklusa koncerata studenata klavira Muzičke akademije u Zagrebu pod nazivom Virtuoso. U Hrvatskom glazbenom zavodu u 20 sati nastupit će Antonija Jelinčić, Bruno Vlahek, Petra Filimonović, Ana Zečić, Ivan Škreblin, Željka Caparin i Tjaša Šulc. Večer je programski vezana uz skladateljstvo Frédérica Chopina.

Hrvatski komorni orkestar u HGZ-u

Drugi koncert u sezoni 2003/2004. navedeni će orkestar pod ravnanjem Pavla Dešpalja održati 1. prosinca u Hrvatskom glazbenom zavodu s početkom u 20 sati. Uz orkestar nastupit će Mješoviti zbor KUD-a INA te solisti Marin Rabadan, trombon i Klasja Modrušan, sopran. Na programu će biti djela S. Šuleka, J. Koetsiera, A. Vivaldija i F. Paraća.

Iz ciklusa Pianofortissimo

U KD Vatroslava Lisinskog 2. će prosinca u 19.30 sati nastupiti pijanist David Lively, a izvest će djela J. S. Bacha i L. van Beethovena. Dva dana prije, 30. studenoga, s istim će se programom predstaviti zadarskoj publici.

Za harfu i gudače

Drugi koncert u ciklusu Zagrebačkih solista bit će održan 2. prosinca u Hrvatskom glazbenom zavodu s početkom u 20 sati. Uz ansambl nastupit će harfistica Isabelle Moretti iz Francuske. Program će obuhvatiti rijetko izvođena djela za harfu i gudače skladatelja D. Zipollija, E. P. Alvarsa (prva izvedba u Hrvatskoj), C. Debussyja te A. Ginastere (prva izvedba u Hrvatskoj).

Videoklub Lisinski

Dana 3. prosinca u Maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog s početkom u 19.30 sati bit će prikazana projekcija filma Placido Domingo — Hommage a Sevilla. Uz istaknuta opernog pjevača nastupio je Bečki simfonijski orkestar pod ravnanjem Jamesa Levina, a snimka je ostvarena u režiji Jean-Pierrea Ponnella.

Iz ciklusa Guitarra Viva

Gitarist Eduardo Isaac nastupit će 9. prosinca u Hrvatskom glazbenom zavodu s početkom u 20 sati. Na programu koncerta bit će skladbe C. Aguirre, A. Piazzolle, G. F. Händela i K. Jarretta.

Nastavak obljetničkog ciklusa u Mimari

Zagrebački kvartet nastavit će obljetnički ciklus 9. prosinca koncertom u Muzeju Mimara s početkom u 20 sati. Ovaj put izvest će Gudački kvartet br. 6 u G-duru, op. 101, Gudački kvartet br. 7 u fis-molu, op. 108 te Gudački kvartet br. 8 u c-molu, op. 110 Dmitrija Šostakoviča.

Dan prije, 8. prosinca, s istim će programom nastupiti na Pedagoškom fakultetu u Osijeku.

Diskografija

Hrvatski suvremeni skladatelji

U izdanju Hrvatskoga društva skladatelja, Hrvatske radiotelevizije i Cantusa d.o.o., a u ediciji Hrvatski suvremeni skladatelji izašla su dva nova nosača zvuka vezana uz djelatnost dvaju eminentnih hrvatskih skladatelja, jednog iz srednje, drugog iz starije generacije. Riječ je o Mladenu Tarbuku i Emilu Cossettu.

Na prvom nosaču zvuka snimljene su dvije Tarbukove skladbe, Sanjači u izvedbi Ansambla Cantus pod ravnanjem samoga autora i uz solisticu Lidiju Horvat-Dunjko, sopran, te Koncert za flautu i orkestar u izvedbi Simfonijskog orkestra HRT-a pod ravnanjem također autora i uz solisticu Tamaru Coha-Mandić, flauta.

Drugim nosačem zvuka predstavljen je izbor iz klavirskog opusa Emila Cossetta u izvedbi Pavice Gvozdić. Umjetnica je snimila Cossettove skladbe Sonatinu, Prologue, Valse Caprice, Dva plesa iz kantate Zeleni Juro, Aškenaske teme, Plesni stavak, Pentatonske varijacije i Pastoralnu suitu.

Knjiga

Arnold Schönberg

U biblioteci Glazbena knjižnica Matice hrvatske objavljen je prijevod na hrvatski jezik knjige Arnold Schönberg poznatog američkog pijanista, glazbenog teoretičara i romanista Charlesa Rosena. Glavna urednica je Jelena Hekman, a urednik biblioteke Nedjeljko Fabrio, prijevod s engleskog, komentare i kazalo izradio je Nikša Gligo, dok notografiju potpisuje Vjekoslav Nježić. Knjiga sadrži i kratku bibliografiju te kazalo imena i pojmova.

Pripremila Mirta Špoljarić Smolić

Vijenac 254

254 - 27. studenoga 2003. | Arhiva

Klikni za povratak