Vijenac 253

Filatelija

Filatelija: Motivi prigodnih maraka

Tri stoljeća vječnosti

Autorica: Sanja Rešček, akademska slikarica i dizajnerica, veličina 29,82 x 35,50 mm, naklada 300 000, datum izdanja 20. listopada 2003.

Filatelija: Motivi prigodnih maraka

Tri stoljeća vječnosti

Autorica: Sanja Rešček, akademska slikarica i dizajnerica, veličina 29,82 x 35,50 mm, naklada 300 000, datum izdanja 20. listopada 2003.

Uršulinski red osnovala je u Bresci 1535. sv. Angela Merici. Uršulinke dolaze u Hrvatsku, u Varaždin, iz Slovačke 1703. na poziv grofice Magdalene Drašković. U uvjetima najvećega siromaštva, već nekoliko tjedana nakon dolaska, otvaraju pučku školu za djevojčice. Spomen na to siromaštvo posveta je i njihove crkve Isusovu rođenju. Brojne moćne obitelji i pojedinci pomagali su razvoj samostana i crkve. Sama carica Marija Terezija nadzirala je pedagošku razinu uršulinske ustanove, koju 1777. podiže na rang Više djevojačke škole. Već 1714. u školi se predavalo i na hrvatskom jeziku, a 1778. Kraljevsko vijeće Hrvatske, Slavonije i Dalmacije ozakonjuje tu činjenicu.

Odgoj ženske mladeži ostaje glavna djelatnost Reda koji priprema učiteljice za cijelu Hrvatsku. Sve uršulinske škole imale su pravo javnosti, a nakon Drugoga svjetskog rata su ukinute. Uz glavnu, pedagošku funkciju uršulinke potiču umjetničko stvaralaštvo, pa su njihov samostan i crkva u Varaždinu riznica naše barokne umjetnosti.

Pripadajući Institutu Rimske unije, hrvatska uršulinska provincija ima samostane u Zagrebu, Varaždinu, Sl. Brodu, Rovinju i Zenici. Danas uršulinke opet predaju u školama, te sudjeluju u brojnim izvanškolskim aktivnostima.

Motivi marke su detalj kipa Majka milosti (drvo, 15. st.) i pročelje Crkve rođenja Isusova u Varaždinu (18. st.). Dizajnerica Sanja Rešček reduciranjem boja na plave i sive nijanse asocira na boje redovničke halje, no malo govori o djelatnostima uršulinki i posebnostima samog reda, tako da marku ne možemo uvrstiti u uspjelija izdanja Hrvatske pošte.

Marka je izdana u arku od dvadeset maraka, a Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).

Sandra Cekol

Vijenac 253

253 - 13. studenoga 2003. | Arhiva

Klikni za povratak