Vijenac 253

Glazba

Steve Wynn, KSET, Zagreb

Snaga i osjećaji

U Zagrebu smo rijetko kad imali prilike čuti ovako žestok, a istodobno produhovljen i osjećajan nastup

Steve Wynn, KSET, Zagreb

Snaga i osjećaji

U Zagrebu smo rijetko kad imali prilike čuti ovako žestok, a istodobno produhovljen i osjećajan nastup

slika

»Da sam znao da Hrvati ovako dobro poznaju moje pjesme, sigurno bih došao ranije«, rekao nam je u razgovoru Steve Wynn, nakon izvanredna dvosatnog nastupa u prepunom KSET-u 14. listopada, tijekom kojega je reakciju publike više puta popratio riječima: »This is really cool!«

U Zagrebu smo rijetko kad imali prilike čuti ovako žestok, a istodobno produhovljen i osjećajan nastup. Jedan od najoriginalnijih izvođača američke scene uopće, kantautor čiji je rad sa skupinom The Dream Syndicate postavio temelje američke indie-scene, nakon više od tisuću nastupa u 25 zemalja svijeta napokon se predstavio i našoj publici.

Wynn i njegov tročlani prateći sastav Miracle 3 odmah su na početku postavili ugođaj koji će prevladavati tijekom nastupa — žestoka rokerska svirka čvrsta sastava, prekaljena u više od 150 nastupa u protekle dvije godine. Uvodne skladbe, posebno snažna What Comes After i Tell Me When It’s Over, potvrdile su Wynnovu reputaciju čovjeka koji nikada ne razočarava.

Wynn je od sama početka sastav prisiljavao na muziciranje gotovo nevjerojatna intenziteta. Na podlozi žestoka ritma energične bubnjarice i fluidna basa, briljirala je igra dviju gitara. Pri tome, glasnoća i snaga zvuka nisu, tijekom nastupa, postajali nimalo jednolični ni zamorni, nego su odavali potpuno nešablonski pristup pravoga rokerskog srca. Svaka od skladbi imala je potpuno različitu zvukovnu paletu, ali i Wynnu svojstven slijed akorda. Njegov stil sviranja gitare posjedovao je istodobno kvalitetu snage i osjećaja, a lakonski vokal bio je izvanredan kontrapunkt snažnom glazbenom uzorku.

Nadahnuta interpretacija

Repertoarno, čuli smo gotovo sav materijal s posljednjega Wynnova albuma, Static Transmission, dobar dio prethodnika, Here Come The Miracle te favorite Dream Syndicatea. Bez obzira na nostalgiju starih radova, noviji materijal zasigurno obilježuje najbolju, zrelu fazu u Wynnovu stvaralaštvu, koja njegove vrline diže na potpuno novu razinu. S novoga albuma najviše su impresionirale izvedbe Amphetamine, koja pravu dimenziju dobiva tek izvedbom uživo i koja je snažno pumpala adrenalin u publiku te prekrasne, lagane, slatko-gorke balade lijepa refrena Maybe Tomorrow, koju je Wynn interpretirao posebno nadahnuto. S pretposljednjeg albuma najuvjerljivije je zazvučao snažni hit Sustain.

Shvativši da publika itekako dobro poznaje njegov repertoar, Wynn je, ovom prigodom, posegnuo i nešto dublje u prebogatu riznicu svojih skladbi te udovoljio i nekim bizarnijim zahtjevima iz publike. Od repertoara Dream Syndicatea, publika je najbolje reagirala na skladbe That’s What You Always Say, melodioznu Burn, koju je sastav izveo s mnogo osjećaja za mjeru, a Wynn popratio jednom od najboljih interpretacija večeri te frenetični klasik, Days Of Wine And Roses.

U dva bisa, kojima je sastav završio gotovo dvosatni nastup, Wynn je ukomponirao i solo-izvedbe uz električnu gitaru koje su zračile intimom i izražajnim vokalom. To se posebno odnosi na posljednju skladbu — nježnu, romantičnu When You Smile, dio koje je Wynn otpjevao zajedno s publikom bez mikrofona.

Velimir Cindrić

Vijenac 253

253 - 13. studenoga 2003. | Arhiva

Klikni za povratak