Vijenac 253

Mm

FUTUROPOLIS

Računala — Računalni mikroskop

FUTUROPOLIS

Računala — Računalni mikroskop

slika

Fantastičan alat za znanstvenike amatere — mikroskop koji se može priključiti na računalo. Sve što taj mikroskop poveća putem USB-priključka prenosi se na ekran računala. Sve uvećano tako se može bolje promotriti, pa čak i slikati i naknadno obrađivati. Ali snimanje statičnih slika nije jedina opcija koja se nudi. Poseban softver omogućuje snimanje filmova, tako da se eksperimenti mogu detaljno dokumentirati. Mikroskop je moguće skinuti sa stativa, tako da je moguće promatrati i krupnije predmete. Pri povećanju može se birati između tri jačine: 10, 60 i 200 puta. Za cijenu od 55 dolara ne može se tražiti više.

www.intel.com

Audio-video — Minikamera

slika

Dok se političari razbacuju optužbama o tome tko ih i kako prisluškuje, važno mašući otkrivenim high-tech-bubama kojima se prema njihovim saznanjima koriste samo tajne službe, na internetu se nude sofisticiraniji i tehnički napredniji uređaji za posve civilnu uporabu. Jedan je od tih uređaja ova minikamera. Veličine kockice šećera i teška samo desetak grama stvarno može biti skrivena i na najneočekivanijim mjestima. Ali to što je mala ne znači da ne služi svrsi. Njome se može fotografirati, snimati zvukove, pa čak i filmove do dvanaest sati duljine! Uređaj je spojiv s računalom, VHS-playerom i televizorom. Špijunažom se danas stvarno može baviti svatko.

www.webtechgeek.com

GSM — FM Handsfree za mobitel

slika

FM Handsfree jednostavna je i financijski prihvatljiva alternativa skupim handsfree-sustavima. Priključen na bilo koji mobitel emitira razgovor na radiofrekvenciji po izboru. Nema potrebe za skupom instalacijom još skuplje dodatne opreme. Uređaj se jednostavno priključi na mobitel te se namjesti frekvencija. Bilo koji radio u blizini može poslužiti kao razglas — samo se na njemu mora odabrati odgovarajuća frekvencija. Sam uređaj napaja se baterijama koje imaju stand by od 30 sati. Idealno za uporabu u automobilima.

www.newyorkcellphone.com

Izumi — Ručni sat s uzemljenjem

slika

Stara je mudrost da se u ophođenju s uređajima pod naponom uvijek mora pobrinuti za uzemljenje. Tako, u slučaju strujnog udara, ne dolazi do opasnih ozljeda. Grounding Strap Watch zato je jednako jednostavan koliko i genijalan poizvod. Ručni sat koja ima ugrađenu žicu sa snažnom štipaljkom, koju se jednostavno zakvači za odgovarajući predmet. Idealan za električare i sve druge koji često kopaju po električnim uređajima. Strap Watch inače ima sva obilježja uobičajenih satova — pokazuje vrijeme, kazaljke mu svijetle u mraku i vodootporan je do pedeset metara.

www.thinkgeek.com

CD-ROM — Putovnica za jezike

slika

Jezici se sve češće uče na licu mjesta, u stranim državama. Ali da bi se tamo moglo dotjerati jezik potrebno je imati neko elementarno predznanje. Takvo elementarno predznanje može se steći putem Berlitzova CD-ROM-a Passport to 31 Languages. Sedam je jezika na izbor kao polazište — trideset dodatnih može se naučiti. Tečaj uključuje vokabular, gramatiku, pravopis, složene fraze i mnogo više od toga. Tako se primjerice nude podaci o kulturnim specifičnostima nekih zemalja. Još je jedan zanimljiv dodatak trodimenzionalni atlas svijeta. Pregršt interaktivnih sadržaja olakšava uporabu programa, a time i samo učenje.

www.berlitz.co.ae

Domagoj Cerovac

Vijenac 253

253 - 13. studenoga 2003. | Arhiva

Klikni za povratak