Vijenac 253

Mm

Kultura na internetu: onetake.kkz.hr

Mišem do miša

Kultura na internetu: onetake.kkz.hr

Mišem do miša

One Take Film Festival održat će se u Zagrebu od 14. do 16. studenog. Riječ je o međunarodnom festivalu filmova snimljenih u jednom kadru, od trenutka uključenja do trenutka isključenja rada kamere, što isključuje danas sastavni dio filma —montažu, jer zabranjuje rez, pretapanja, odtamnjenja/zatamnjenja i sve ostale oblike montažnih sklopova.

One Take Film Festival jedinstveni je festival te vrste u svijetu, a ovo je njegovo prvo izdanje. Prvi filmovi u povijesti snimljeni su u jednom kadru tako da nas OTFF svojim propozicijama podsjeća na početke i vraća filmskim korijenima stavljanjem naglaska na estetski čin filmskoga djela, pri čemu je jedan kadar samo okvirom u kojem se kreću ideje, priče, emocije... čime se stvara prostor za poticajnije filmsko promišljanje i uzbudljivo filmsko djelovanje.

Novopokrenuti festival ima i vlastitu internetsku stranicu, čiji je sadržaj dostupan na hrvatskom i engleskom jeziku. Ispod teksta izbornika nalazi se pomalo morbidna fotografija seciranja laboratorijskoga miša, koja možda pogađa bit festivala (bez rezanja), no i želudac osjetljivijih posjetitelja stranice te nije najs(p)retnije rješenje.

Sve za festival relevantne informacije (info, pravilnik, ocjenjivački sud, organizator i ulaznice) dostupne su, no tjedan uoči početka još nije prezentiran program pratećih događanja. Ipak ukoliko ste malo znatiželjniji i skloniji traženju, do rasporeda popratnoga programa možete doći zavirite li u press-materijala. Neshvatljiv nemar priređivača, koji je inače organizaciji festivala pristupio vrlo ozbiljno, o čemu svjedoče ugledna imena članova selekcijske komisije i ocjenjivačkog suda. Glavni je program poznat, no detaljnije informacije još nisu dostupne čak ni za hrvatske filmove u konkurenciji. Slikovni materijal strano je tijelo na stranici. Osim prije spomenutoga miša.

No ne brinite se zbog njega — živ je, zdrav i živahan. Barem ako je suditi prema slici na kraju press-materijala.

Sandra Cekol

Vijenac 253

253 - 13. studenoga 2003. | Arhiva

Klikni za povratak