Vijenac 253

Mm

Kultura na internetu: www.maksim.co.uk

Let na tastaturi

Kultura na internetu: www.maksim.co.uk

Let na tastaturi

Visok plasman na domaćim i mnogim inozemnim top-ljestvicama obrade klasičnoga Bumbarova leta Rimski-Korsakova, u izvođenju mladoga hrvatskog pijanista Maksima Mrvice, kao i činjenica da je njegov album Piano Player (na kojem se nalazi Bumbarov let) objavljen pod etiketom ugledne izdavačke kuće EMI podaci su vrijedni pozornosti. Već prvim albumom Geste Mrvica je privukao pažnju domaće kritike, a svojim za klasičnog glazbenika neuobičajenim izgledom, strašću prema muziciranju i nekonvencionalnim načinom koncentriranja (light-show na pijanističkom koncertu) privukao i mlađu publiku, koja nije čest gost klasičnih koncerata. Premda će neki kritičari ukazivati da Piano Player miriše na odustajanje od klasike, mnoge stvari ukazuju na suprotno — od uvrštavanja izvođački zahtjevna Baruničinog plesa Frane Paraća na album do koncerta na tvrđavi sv. Nikole u Šibeniku, koji je Mrvica održao tijekom proteklog ljeta. Bez obzira na to što mislili o njegovu drugom albumu, neosporna je činjenica da je Maksim Mrvica danas u Hrvatskoj poznat i izvan relativno uskoga kruga ljubitelja klasične glazbe.

Upravo to potaknulo je moju želju da saznam više o njemu i krenula sam u internetsku potragu koja je rezultirala pronalaskom njegove internetske stranice na adresi www.maksim.co.uk. Stranice su dostupne samo na engleskom jeziku, a njihov izgled svjedoči kako je priređivač svjestan da glazbu prodaje i vizualna komponenta. Dizajner se pri oblikovanju stranice kao dominantnom koristio Maksimu omiljenom crnom bojom, a sadržajno stranice ispunjavaju sva očekivanja, posebice kvalitetna profesionalna biografija i diskografija. Rubrike News i Events (diskretna promidžba ljepota naše obale u fotografijama kojima je praćena vijest o ljetošnjem šibenskom koncertu), kao i Guest Book dovele su me u dvojbu nalazim li se na pravoj ili neslužbenoj Mrvičinoj stranici, jer je njihov sadržaj posljednji put osvježen sredinom rujna. Kako god bilo, rubrika Downloads popravila mi je raspoloženje. Skinuti je moguće mnoštvo Mrvičinih fotografija, kao i nekoliko ulomaka skladbi s Piano Playera.

Šteta što se među izabranim ulomcima ne nalazi i Baruničin ples ili neko od djela s prvoga Mrvičina albuma, a to je zapravo jedina zamjerka sadržaju stranice.

Sandra Cekol

Vijenac 253

253 - 13. studenoga 2003. | Arhiva

Klikni za povratak