Vijenac 253

Časopisi

Korak naprijed

»Vijesti muzealaca i konzervatora«, br. 1-2, ur. Nada Vrkljan-Križić, Zagreb, 2003.

Korak naprijed

»Vijesti muzealaca i konzervatora«, br. 1-2, ur. Nada Vrkljan-Križić, Zagreb, 2003.

Svojim najnovijim uratkom, novim brojem »Vijesti muzealaca i konzervatora«, njegovo uredništvo pokazalo je da ne odustaje od namjere da ta publikacija izraste u kvalitetan časopis. Radeći na njegovu dizajnu otišlo se korak dalje, pa tako od ovoga broja »Vijesti« možemo čitati na kvalitetnijem papiru, a pomaci su vidljivi i u grafičkom uređenju, pa tako one obiluju ilustrativnom građom, koja je još crno-bijela, ali se nadamo da će uredništvo i na tome proraditi, pa će njihov trud na neki način postati zaokružena cjelina. Tekstovi su kraćeg, informativnijeg tipa dostupniji širem krugu čitatelja, a svaki od njih popraćen je kraćim sažetkom na engleskom jeziku.

Sadržajno »Vijesti muzealaca i konzervatora« drže se na neki način već ustaljene sheme, pa se tako i u ovom broju mogu naći vijesti iz svijeta, stručni prilozi, osvrti na zapaženije izložbe te događanja u muzejima i galerijama, najave događanja, a iz broja u broj posebno mjesto zauzimaju i stranice posvećene zaštiti i restauriranju građe, dok je stražnji dio rezerviran za pregled stručnih publikacija te na kraju pravilnika, zakona i kodeksa vezanih uz struku.

Muzeji svijeta

U ovom broju Danica Draganić piše o Nacionalnom muzeju američkih Indijanaca koji se gradi u Washingtonu u sklopu Instituta Smithsonian, u čijem se sklopu nalaze neki od najstarijih muzeja na tlu Amerike, a ovaj posljednji posvećen je upravo njezinu najstarijem stanovništvu, koje do sada nije imalo muzej takva tipa. Mario Klaić svojim tekstom Kaštelanska baština i kako je prezentirati javnosti vraća nas u našu kulturnu stvarnost i podsjeća na prebogatu, ali nedovoljno prezentiranu i zapostavljenu kulturnopovijesnu baštinu, dok Nataša Matušić piše o jedinstvenoj stalnoj izložbi amfora koja je još 2002, bez velike pompe, otvorena u gradu Visu.

Nada Beroš svojim tekstom vodi nas u Njemačku, odnosno Berlin, i jednu od najboljih privatnih zbirki suvremene umjetnosti u Europi, zbirku Hoffmann. Nastavljajući svoj zanimljiv ciklus o zaštiti i restauraciji građe Goran Budija u ovom broju piše o čišćenju, zaštiti i održavanju umjetničkih predmeta i starina od cinka. I svi ostali tekstovi zavrjeđuju podjednaku pažnju svojom informativnošću. U vrijeme kada struke poput konzervatora i muzealaca nisu na cijeni, nisu komercijalne, svaki pomak, poput ovoga u »Vijestima«, veseli, a i budi nadu da će zahvatiti i ostale aspekte njihova rada, jer ipak su oni čuvari svega lijepog što nas okružuje, a da često toga nismo ni svjesni.

Svi oni koji su propustili stare brojeve ove publikacije arhivirane ih mogu naći na stranicama www.hrmud.hr

Antonija Vranić

Vijenac 253

253 - 13. studenoga 2003. | Arhiva

Klikni za povratak