Vijenac 253

Likovnost

LIKOVNI GLOBUS

Hrvatska secesija

LIKOVNI GLOBUS

Izložbe

Hrvatska secesija

slika

Zagreb U zagrebačkom će Muzeju za umjetnost i obrt 12. prosinca biti otvorena velika kulturološka izložba Secesija u Hrvatskoj, koja će uključivati razdoblje od 1897. do 1918. godine. Uz MUO, izložba će biti postavljena i u staroj zgradi NSK, remek-djelu arhitekta Lubinskoga, a obuhvaćat će arhitekturu, slikarstvo, kiparstvo, fotografiju, primijenjene umjetnosti te dostignuća u glazbi, kazalištu, književnosti i modi. Secesija u Hrvatskoj trajat će do kraja ožujka sljedeće godine, a bit će prezentirana i CD-ROM-om. Informacije o izložbi na www.muo.hr.

Uršulinke u Varaždinu

slika

Varaždin Tristo godina otkako su u Varaždinu časne sestre uršulinke osnovale samostan i crkvu otvorena je u Galeriji starih i novih majstora Gradskog muzeja Varaždin velika izložba koja brojnim izlošcima objašnjava pedagoško-prosvjetni aspekt njihova djelovanja. Šest je izložbenih cjelina u kojima se kronološkim redom pokazuje iznimno bogata arhivska, povijesna i liturgijska građa i time predstavlja društvena, kulturna i umjetnička dimenzija djelovanja uršulinki u Varaždinu. Izložba o varaždinskim uršulinkama ostaje otvorena za razgled do 11. siječnja. Informacije na www.varazdin.hr.

Azteci u Bonnu

slika

Bonn Velika izložba Azteci otvorena je u Art and Exhibition Hall SR Njemačke u Bonnu. Monumentalne skulpture, portreti ljudi, životinja i bogova, mozaici, nakit od plemenite kovine, bojana keramika i brojni drugi predmeti, uključujući i računalnu rekonstrukciju aztečkih urbanih cjelina i sakralnih objekata predstavljeni su javnosti s nekoliko tematskih povijesnih cjelina, od doseljenja do pojave konkvistadora, preko religije, umjetnosti i društva. Izložba Azteci otvorena je do 11. siječnja, a informacije potražite na www.kah-bonn.de.

Zbirka Phillips

slika

Denver Jedna od najvažnijih izložbi u povijesti Denver Art Museuma otvorena je početkom listopada. Izložba El Greco to Picasso iz zbirke Phillips sjajna je kompilacija remek-djela trideset i dvojice europskih umjetnika, među kojima se ističu Picasso, Van Gogh, Matisse, Degas, El Greco, Monet, Rodin i Kandinsky. Do 4. siječnja ili na stranici www.denverartmuseum.org možete se upoznati s pedesetak slika i skulptura koje je tijekom pola stoljeća skupljao Duncan Phillips.

Bacon u KHM-u

slika

Beč U bečkom Kunsthistorisches Museumu do 8. je siječnja otvorena izložba Francis Bacon and the Painting Tradition. Izložba se sastoji od pedesetak Baconovih djela iz cijeloga opusa koje prati četrdesetak kompozicija starijih majstora poput Rembrandta, Van Gogha, Schielea ili Picassa. Djela su međusobmo povezana, budući da je Bacon često za nadahnućem posezao u prošlost, a dramatične deformacije likova, strah i užas te reminiscencije noćnih mora kao glavne motive Baconovih platna možete pogledati i na posebno oblikovanoj stranici www.khm.at/bacon.

Knjige

slika

Germano Celant, SuperWarhol, Skira, 2003. Na gotovo četiri stotine stranica Germano Celant, negdašnji venecijanski izbornik, obraća posebnu pozornost Warholovim monumentalnim djelima i golemim instalacijama od ranih šezdesetih do 1986, kao esencijalnom dijelu njegova opusa. Proširivanje slike do granica apstrakcije te procesi poput filma, fotografije, videa i dizajna koji su nadahnuli Warhola obuhvaćeni su ovom knjigom. U nju su dospjeli i brojni Warholovi citati te izbor povijesnih djela i radova vezanih uz njegovo monumentalno slikarstvo jer, kako je sam Warhol govorio, »Veličina je oblik mišljenja«.

Internet

slika

www.patriciapiccinini.net Ukoliko niste posjetili australski paviljon na ovogodišnjem venecijanskom bijenalu, na ovoj se stranici možete upoznati s projektima koje je oblikovala australska umjetnica Patricia Piccinini (1965). Uz We are Familiy, projekt s bijenala, The Young Family, Leather Landscape, Still Life with Stem Cells ili Team WAF, koji se kritički odnosi spram manipulacije genetikom te propituje odnos prirodnog i umjetnog putem realističkih i naturalističkih skulptura odnosno projekcija, ovdje su predstavljeni još neki projekti i eseji, novosti i izložbe.

Marko Kružić

Vijenac 253

253 - 13. studenoga 2003. | Arhiva

Klikni za povratak