Vijenac 253

Glazba

CD jazz: Oregon, Live at Yoshi’s Intuition

Golim rukama

CD jazz: Oregon, Live at Yoshi’s Intuition

Golim rukama

slika

Oregon nije samo jedna od američkih saveznih država, nego i zapaženi istoimeni jazz-kvartet, koji postoji i djeluje više od tri desetljeća pod vodstvom akustičnoga gitarista, pijanista, klavijaturista i skladatelja Ralpha Townera. Towner, rođen u gradu Chehalisu 1940, akustičnu je gitaru počeo svirati relativno kasno, u 24. godini, nadograđujući ranije stečena iskustva učenja glasovira. Bilo mu je to dovoljno da na kraju završi i studij kompozicije na Sveučilištu u Oregonu, odakle i ime njegova kvarteta, osnovana još 1971. godine.

Specifičan pristup jazzu, poseban zvuk, tretman improviziranja, organiziranost te najoriginalniji mogući autorski repertoar s naznakama West Coast-stila s diskretnom uporabom folklornih motiva, temeljne su osobine glazbenoga profila Oregona i njegova leadera. Towner, koji iskače iz klišeja klasičnoga jazz-izričaja, dosta je ponosan na svoj treći, uživo snimljen CD, ostvaren tijekom nastupa kvarteta u ouklendskom jazz-klubu Yoshi’s. Autor je dakako najvećega dijela programa toga diska, potpisuje čak sedam od deset odabranih skladbi, od kojih odmah valja istaknuti uvodnu s naslovom Pounce, zatim Raven’s Wood s nizovima zapaženih sola članova kvarteta, Green And Golden i Distant Hills. No posebno vrijedi ipak pozornost usredotočiti na izvedbu Townerova originala I’ll Remember August, u kojoj se on laća glasovira i sintesajzera, a koju izvrstan multiinstrumentalist Paul McCandless na koncertima s ponosom najavljuje kao džezističku! Što onda reći za ostale?

McCandless se svirajući niz puhačkih instrumenata različitih ambažura savršeno uklapa u koncept sviranja Oregona. Osebujni i čvrsti Glen Moore u pojedinim izvedbama akustični kontrabas mijenja električnim bez korpusa, te pizzicato i arco tehniku sviranja, dok najmlađi član kvarteta Mark Walker golim rukama bez palica svira klasičan bubanj i afričke udaraljke. Uočljivo je to u izvedbama skladbe Jima Peppera, Witchi — Tai — To, jedine na disku koja nije iz Townerova pera, a What River Is This ionako kolektivno potpisuje kompletan Oregon.

Oregonov pomalo intelektualizirani jazz pobuđuje u slušatelja podvojena mišljenja. Za one pak koji pokazuju izrazit senzibilitet za takav tip jazza i ovaj će CD biti dobrodošao.

Mladen Mazur

Vijenac 253

253 - 13. studenoga 2003. | Arhiva

Klikni za povratak