Vijenac 253

Film

FILMSKA ČETVRT

Filmski centar: Carol Reed

FILMSKA ČETVRT

Filmski centar: Carol Reed

slika

Zagreb Program Filmskoga centra obilježavaju dva već započeta i jedan novi ciklus. Tako posjetitelji dvorane zagrebačke Kinoteke mogu ispratiti ciklus Zorana Tadića filmom za djecu Ne daj se, Floki (18. studenoga) te redateljevim dokumentarnim filmovima (25. studenoga). Posljednja su pak četiri filma u ciklusu britanskog redatelja Mikea Leigha Home Sweet Home i High Hopes (15. studenoga) te Life is Sweet i Naked (18. studenoga). U subotu 22. studenoga kreće ciklus slavnoga redatelja Carola Reeda, i to projekcijama filmova Zvijezde gledaju s neba i Bjegunac. Tri se dana poslije prikazuje Reedov Pali idol, te jedan od ponajboljih filmova svih vremena Treći čovjek iz 1949. s Orsonom Wellesom.

U kinima: Hadžić i Eastwood

slika

Zagreb Nakon što ovog ljeta nije prikazan na 50. Pula film festivalu, novi bi film redatelja Fadila Hadžića Doktor ludosti trebao stići u hrvatske kinodvorane tijekom studenoga. U središtu su ove humorne drame zbivanja u psihijatrijskoj ordinaciji čiji su glavni junaci liječnik i njegovi neobični pacijenti, a u glavnim su ulogama Pero Kvrgić, Igor Mešin i Elizabeta Kukić. Uz Hadžićev film, pred domaću kinopubliku stiže i novi redateljski uradak Clinta Eastwooda Mistična rijeka u kojoj Sean Penn, Kevin Bacon i Tim Robbins tumače trojicu prijatelja suočenih s ubojstvom. Od ostalih se filmova u kinima izdvajaju akcijski triler Specijalci Clarka Johnsona te njemačka hit komedija Goodbye, Lenjin! Wolfganga Beckera.

TV premijere: En français

slika

Zagreb Među premijernim filmovima na Hrvatskoj televiziji treba istaknuti nekoliko naslova francuskih autora. Prije svega, to je romantična drama Les Roseaux sauvages Andréa Techinéa, nagrađena sa četiri Césara, o ljubavnim jadima troje mladih u provincijskom mjestašcu u vrijeme Alžirskog rata (HTV 3, 22. studenoga, 22.05). Zatim, to je i komedija La Crise redateljice Coline Serreau o problemima odvjetnika u interpretaciji Vincenta Lindona koji ostane i bez žene i bez posla (HTV 1, 16. studenoga, 22.15). Napokon, riječ je i o hvaljenoj drami Mon Homme u režiji Bertranda Bliera (HTV 1, 21. studenoga, 23.40) s Anouk Grinberg i Olivierom Martinezom.

Hrvatska: One Take Film Festival

slika

Zagreb Groznica se filmskih festivala u Hrvatskoj nastavlja! Tako se od 14. do 16. studenoga u Zagrebu održava prvi i u svijetu jedinstven One Take Film Festival, što je naziv za međunarodni festival filmova snimljenih u jednom kadru, tj. filmova realiziranih bez naknadne montaže. Uz niz popratnih programa službena konkurencija Festivala broji 34 filma svih žanrova, pri čemu hrvatsku kinematografiju predstavljaju Granica, Glenn Miller, Porto Torres, Rent-a-Car, Rubikon, Točno u podne i Večernja molitva. Projekcije se priređuju u Kulturnom centru Centra Kaptol, MM Centru i kinu Croatia, dok priredbu svečano otvara ruski film Ruska arka Aleksandra Sokurova.

Palestina: Božja intervencija

slika

Los Angeles Prvi put u povijesti dodjele nagrada Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti predstavnika će u kategoriji najboljeg filma na neengleskom jeziku imati i — Palestina. Riječ je o romantičnoj drami Yadon ilaheyya, u prijevodu Božja intervencija, čiji je redatelj, scenarist i glavni glumac Elia Suleiman (Chronicle of a Disappearance). Film govori o ljubavnom paru koji razdvajaju nadzorne točke između Izraela i Palestinske Samouprave, a Suleimanova je partnerica Manal Khader. Yadon ilaheyya dobitnik je brojnih filmskih nagrada, a zanimljivo je da je lani ispao iz utrke za Oscara uz obrazloženje da Palestina nije samostalna država. Ove je godine uvršten.

SAD: Kassovitz na engleskom

slika

New York Francuski se redatelj i glumac Mathieu Kassovitz (Grimizne rijeke) prvi put predstavlja filmom režiranim na engleskom jeziku, i to psihološkim trilerom Gothika, koji pred američku i kanadsku kinopubliku stiže 21. studenoga. U središtu je tjeskobne priče forenzičarka dr. Miranda Grey, koja se budi u duševnoj bolnici ne sjećajući se pritom okrutna umorstva supruga za koje je optužena. U glavnoj je ulozi oskarovka Halle Berry, a partneri su joj Robert Downey Jr. u ulozi psihijatra te španjolska međunarodna zvijezda Penelope Cruz kao pacijentica Chloe.

Knjiga: Burne šezdesete

slika

J. Hoberman, The Dream Life: Movies, Media and the Mythology of the Sixties, New Press, 2003. Da su šezdesete godine prošloga stoljeća u mnogome važno desetljeće, nema dvojbe. Istog je mišljenja i filmski kritičar J. Hoberman, koji je upravo objavio zbirku eseja o šezdesetima na filmu, u medijima i, općenito, u kulturi. Vrijeme u kojem su politika i kultura u SAD-u postale jedno obilježili su, prema autoru, filmovi poput Prljavog Harryja, Golih u sedlu, Bonnie i Clyde, Spartaka, Divlje horde i Dr. Strangelovea.

Boško Picula

Vijenac 253

253 - 13. studenoga 2003. | Arhiva

Klikni za povratak