Vijenac 253

Književnost

KNJIŽEVNI GLOBUS

Dodijeljena Nagrada Georga Büchnera

Književni globus

Dodijeljena Nagrada Georga Büchnera

slika

Njemačka Pisac i redatelj Alexander Kluge dobitnik je ovogodišnje najuglednije njemačke književne nagrade, Nagrade Georga Büchnera. Kluge, rođen 1932, javnosti je uglavnom poznat kao redatelj. Učenik Fritza Langa smatra se jednim od glavnih predstavnika njemačkog autorskog filma, a najpoznatije mu je filmsko djelo Die Macht der Gefühle. Od šezdesetih godina Kluge objavljuje prozu, a zajedno sa sociologom Oskarom Negtom Kluge je napisao brojne radove o politici, povijesti i njemačkom društvu. Njegovu prije tri godine objavljenu zbirku Die Chronik der Gefühle kritika je prozvala knjigom stoljeća i otvorenom bilancom 21. stoljeća. Nagradu Georga Büchnera, dotiranu sa 40 000 eura, od 1923. godine dodjeljuje Njemačka akademija jezika i književnosti. Među dosadašnjim su dobitnicima Erich Kästner, Max Frisch, Paul Celan, Ingeborg Bachmann, Günter Grass, Heinrich Böll, Thomas Bernhard.

Francuske književne nagrade

slika

Francuska Renomirana književna nagrada Femina dodijeljena je francuskom autoru kineskog porijekla Dai Sijieu za Le complexe de Di. Roman, objavljen u izdavačkoj kući Gallimard, opisuje život Kineza u egzilu, zaokupljena analizom snova. Feminu za stranu književnost dobila je mađarska autorica Magda Szabo. Isti dan predanu Prix Medicis dobio je Hubert Mingarelli za Quatre soldats, a za stranu književnost Španjolac Enrique Vila-Matas. Prix Femina od 1904. godine dodjeljuje isključivo ženski žiri, a Prix Medicis osnovana je 1958. Nekoliko dana prije te dvije nagrade dodijeljena je i Velika nagrada za roman Francuske akademije, i to 54-godišnjem Jean-Noelu Pancraziju za Tout est passé si vite. Nagrada je dotirana sa 7500 eura, a nagrađeni roman govori o posljednjim danima spisateljice oboljele od raka. Tema smrti stoji i u središtu Pancrazijevih romana Long séjour i Renée Camps. U međuvremenu dodijeljena je i nagrada Prix de Décembre, dotirana s 30 000 eura, koja je otišla Régisu Jauffretu za Univers, Univers.

Umro pjesnik Heinz Piontek

slika

Njemačka Dobitnik Nagrade Georga Büchnera, pjesnik Heinz Piontek, umro je u 77. godini u blizini Passaua. Njegova je poezija prevedena na 24 jezika i uvedena u velik broj antologija. Piontek je bio i autor romana, kratkih priča, eseja i radiodrama te prevodilac. Postao je poznat zbirkama Die Furt iz 1952. i Die Rauchfahne iz 1953, dok je prvo prozno djelo objavio 1955. — Vor Augen. Za roman Die mittleren Jahre (1967) nagrađen je Münchenskom književnom nagradom. Godine 1976. nagrađen je Nagradom Georga Büchnera, a iste godine je objavio Dichterleben. Posljednju zbirku pjesama, Neue Umlaufbahn, objavio je 1998. godine.

Umro Joan Perucho

slika

Španjolska Autor Joan Perucho, prošlogodišnji dobitnik španjolske Nacionalne književne nagrade, umro je u Barceloni u 82. godini života. Perucho, koji je pisao na španjolskom i katalonskom, a čija su djela prevedena na 25 jezika, prvu je zbirku pjesama objavio 1947. godine — Sota la sang — a deset godina poslije i prvi roman, Llibre de cavalleries. Dobitnik je više književnih nagrada, među njima Nagrade grada Barcelone, Nacionalne nagrade kritike i 2002. španjolske Nacionalne književne nagrade. Među najpoznatijim su mu proznim djelima Rosas, diablos y sonrisas (1965), Els balnearis (1972), Les aventures del cavaller Kosmas (1981), La guerra de la Cochinchina (1986) te Fabulaciones (1996).

Iva Krtalić

Vijenac 253

253 - 13. studenoga 2003. | Arhiva

Klikni za povratak