Vijenac 253

Glazba

GLAZBOSKOP

40. međunarodna glazbena tribina u Puli

GLAZBOSKOP

40. međunarodna glazbena tribina u Puli

slika

Međunarodna glazbena tribina obilježava od 5. do 8. studenog ove godine četrdesetu obljetnicu postojanja. U središtu pozornosti i dalje su djela hrvatskih autora, ponajprije praizvedbe kojih ovogodišnja Tribina broji devet. Tribina se posebno bavi stvaralaštvom skladatelja i dirigenta Slavka Zlatića u povodu desete obljetnice njegove smrti, a obilježava i 85. rođendan skladatelja i dirigenta Emila Cossetta. Popratni program, uz slušaonicu u povodu četrdesete obljetnice, donosi Susrete mediteranskih skladatelja nove generacije koji ugošćuju Luísa Tinoca iz Portugala, Urija Brenera iz Izraela te Ališera Sijarića iz Federacije BiH. Programska je voditeljica 40. tribine Sanja Drakulić, nositeljica je manifestacije Hrvatsko društvo skladatelja, dok produkciju ostvaruje Cantus uz tehničku potporu Istarskoga narodnog kazališta i Pula Film Festivala. Detaljan program Tribine možete pronaći na internetskoj stranici: http://www.hds.hr.

Nagrade Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu

slika slika

U utorak, 14. listopada 2003, u foajeu zagrebačkoga HNK održana je svečana dodjela nagrada Hrvatskoga narodnog kazališta za sezonu 2002/2003. Ocjenjivački sud za dodjelu nagrada Marijana Radev i Vladimir Ruždjak, u sastavu Erika Krpan (predsjednica), Nedjeljko Fabrio i Nada Ruždjak, odlučio je nagradu Marijana Radev za sezonu 2002/2003. dodijeliti Dubravki Šeparović-Mušović za ulogu Elektre u operi Idomeneo W. A. Mozarta, a nagradu Vladimir Ruždjak za sezonu 2002/2003. Nevenu Belamariću za ulogu Borisa Godunova u istoimenoj operi M. P. Musorgskog i ulogu Fiesca u operi Simon Boccanegra G. Verdija.

S Varaždinskih baroknih večeri

Na ovogodišnjim su Varaždinskim baroknim večerima dodijeljene tri nagrade. Ocjenjivački sud činili su Erika Krpan (predsjednica), Davor Bobić, Zoran Brajša, Ella Murai i Dada Ruža. Nagrada Jurica Murai za najviši solistički umjetnički domet pripala je engleskoj sopranistici Philippe Hyde za ulogu Izraelke u oratoriju Juda Makabejac G. F. Händela izvedenu 20. rujna pod ravnanjem dirigenta Vladimira Kranjčevića i uz sudjelovanje Slovenskog komornog zbora i Slovenske filharmonije. Nagrada Jurica Murai za najviši umjetnički domet komornog ansambla dodijeljena je ansamblu Trio Celibidache iz Münchena (u sastavu Lorenz Nasturica, violina, Marius Nichiteanu, viola, i Rodin Moldovan, violončelo) za interpretaciju skladbi J. S. Bacha na koncertu održanu 22. rujna. Posljednju nagradu Ivan Lukačićza najviši umjetnički domet ansambla dobili su Zagrebački solisti za interpretacije skladbi H. Purcella, A. Vivaldija, G. B. Pergolesija i G. Ph. Telemanna, kao i za uspješnu suradnju s gostujućim solistom kontratenorom Paulom Esswoodom na koncertu održanu 29. rujna. Nagrade su svečano uručene 5. listopada u Gradskoj vijećnici u Varaždinu.

Obljetnica Hindemithove smrti

slika

Dana 31. listopada u KD Vatroslava Lisinskog s početkom u 19.30 sati Zagrebačka će filharmonija uz Slovenski komorni zbor i Zbor Consortium musicum održati koncert u povodu četrdesete obljetnice smrti skladatelja Paula Hindemitha. Bit će izveden skladateljev Requiem za sole, zbor i orkestar pod naslovom When Lilacs Last in the Dooryard Bloom’d. Izvedbom će ravnati Milan Horvat, a kao solisti nastupit će Renata Pokupić, mezzosopran, i Andreas Schneibner, bariton.

Carmen u splitskom HNK

slika

Opera Carmen Georgesa Bizeta bit će prva premijera u sezoni 2003/2004. splitskoga HNK. Tu opernu premijeru, koja će biti prikazana 6. studenog u 20 sati, priredili su zbor, orkestar i balet splitskog HNK pod ravnanjem Ive Lipanovića i u režiji Petra Selema. Scenografiju potpisuje Marin Gozze, a za kostimografiju je zaslužna Dora Argento. U glavnim ulogama nastupat će solisti Martina Tomčić, Božidar Nikolov/Ante Ivić, Siniša Hapač, Božena Svalina, Berislav Puškarić/Ivica Ložić/Ante Jerkunica, Marija Vidović, Ljiljana Čokljat/Nera Gojanović, Vinko Maroević/Špiro Boban, Sveto Matošić Komnenović/Saša Jakelić te Franjo Pavić/Jakov Koščina/Jure Mirošević. Izvedba će biti ponovljena 8, 11, 18. i 20. studenoga s početkom u 19.30 sati.

Verdijev Requiem u Crvenoj oktavi

slika

Zagrebačka filharmonija i Zbor Muzičke akademije Zagreb pod ravnanjem Nicole Luisottija izvest će 7. studenog Requiem za sole, zbor i orkestar G. Verdija. Koncert će početi u 19.30 u KD Vatroslava Lisinskog, a kao solisti sudjelovat će Natalia Dercho, sopran, Yasu Nakajima, tenor, Giovanni Parodi, bariton, i Tichina Vaughn, mezzosopran.

Zagrebački kvartet i Šostakovič

slika

Drugi koncert iz obljetničkoga ciklusa Zagrebačkog kvarteta bit će održan 11. studenog u Muzeju Mimara, a na programu će biti Treći i Peti gudački kvartet D. Šostakoviča. S istim programom nastupit će četiri dana prije, 7. studenog, u Domu kulture u Kutini s početkom u 18 sati uz dodatak Drugoga gudačkog kvarteta S. Bradića.

Skladatelj Emil Cossetto

Dana 12. listopada u Hrvatskom je glazbenom zavodu u povodu 85. rođendana skladatelja i dirigenta Emila Cossetta održano predstavljanje novog dvostrukog nosača zvuka naslovljena Emil Cossetto: Viva la musica koji su snimili i izdali članovi HPD Slavulj iz Petrinje pod ravnanjem Josipa degl’Ivellija. S tim povodom održan je i svečani koncert navedenoga zbora uz soliste Klasju Modrušan, sopran, Aleksandra Šandora Pavišića, bariton, Krešimira Haasa, glasovir te uz goste, Mješoviti zbor Emil Cossetto iz Zagreba pod ravnanjem sama slavljenika.

Novi CD Komornoga zbora Ivan Filipović

U Dvorani Hrvatskoga društva skladatelja 25. je listopada predstavljen novi nosač zvuka Komornoga zbora Ivan Filipović i dirigenta Gorana Jerkovića. Nosač zvuka naslovljen a cappella objavila je izdavačka kuća A classic iz Zagreba.

Pripremila Mirta Špoljarić Smolić

Vijenac 253

253 - 13. studenoga 2003. | Arhiva

Klikni za povratak