Vijenac 252

Ples

PLESNI GLOBUS

U slovensko-korejskoj kombinaciji

PLESNI GLOBUS

U slovensko-korejskoj kombinaciji

slika

Koreografija Staše Zurovca Kiklos na glazbu korejske skladateljice Sungji Hong, u izvedbi Ljubljanskoga baleta, nagrađena je na Svjetskim danima glazbe — ove godine održanim u Sloveniji. Kako je riječ o mladom zagrebačkom koreografu čiji talenat i rast »Vijenac« s radošću prati, nastojat ćemo u najskorije vrijeme popratiti i tu premijeru.

Čestitka Suzani Bačić i Andreju Barbanovu

slika

Kad smo već kod nagrada, kratka čestitka Suzani Bačić za nagradu Ane Roje i Andreju Barbanovu za nagradu Oskar Harmoš. Riječ je o godišnjim nagradama HNK, a ovogodišnji su ih dobitnici uistinu zaslužili kao plesači koji svaku ulogu odigraju jednako predano i do kraja, s iznimnom scenskom energijom i izvođačkim šarmom. Oboje su primjeri plesača koji uz osviještenu ulogu uvijek zrače užitkom plesanja i radošću scenske igre.

Faust oživljen fotografijama

slika

U nedjelju 19. listopada u prostoru kupole Doma hrvatskih likovnih umjetnika Galerija proširenih medija postavila je izložbu Željka Sarića Dance Faust dance. Krećući se izložbenim prostorom, okruženi s osamnaest dugih trajućih, pretapajućih fotografija (60 cm x 55 m) posjetitelji ulaze u baletnu predstavu na neki neobični zaumni način. Sarić se služio fotoaparatom za analogno snimanje (ručne izrade) koji snima u totalu 360 stupnjeva, što je rezultiralo nepredvidivim likovnim efektima i doživljajem pokreta. Kao da se gleda odraz na nemirnoj vodi, ili kroz vodu, ili kroz različite dijelove osunčanoga vitraja. U povodu izložbe autor baleta Johannes Faust Passion Milko Šparemblek zapisao je: »Otkrivam svoju predstavu u nekoj novoj dimenziji, kao da je koreografija eksplodirala u novi, početni veliki prasak.« Izložbu je postavio i promovirao Vladimir Gudac.

Novi Déjŕ vu

Nakon uspješna gostovanja na XV. međunarodnom festivalu Danza Nueva u Limi, Peru, na kojem se ansambl predstavio s tri koreografije: Giselle (kor. A. Luteijn), Kaputt (kor. Mirjane Preis) i Déjŕ vu (kor. Desanke Virant), Studio za suvremeni ples 3. i 4. studenog nastupit će u Puli s predstavom za djecu Ružno pače te programom Kaputt i Déjŕ vu. Zanimljivo je da će premijeru As the time goes by — déjŕ vu, jer riječ je o novoj predstavi, kojoj je ostao samo dio staroga naslova, Desanka Virant prirediti u Karlovcu u suradnji sa Zorin domom 12. studenog (repriza 17. studenog), a onda ćemo je u kombinaciji s Kaputtom Preisove 20. i 30. studenog vidjeti i u Zagrebu, na sceni Polanec ZKM-a. Nadamo se da će izvanzagrebačke premijere postati općenito češća praksa u našoj ne tako velikoj domovini, jer je to još jedan mogući put za produkcije plesnih predstava i širu recepciju plesa.

Maja Đurinović

Vijenac 252

252 - 30. listopada 2003. | Arhiva

Klikni za povratak