Vijenac 252

Mm

Kultura na internetu: www.mdc.hr/ht

Stilusi i listovnice

Kultura na internetu: www.mdc.hr/ht

Stilusi i listovnice

slika

Pedeset godina postojanja Muzeja pošte i telekomunikacija, obilježeno izdavanjem poštanske marke, bilo je neposredan povod za posjet njegovim internetskim stranicama. Lijep dizajn naslovnice i dostupnost cijelokupnog sadržaja na hrvatskom, engleskom te njemačkom jeziku stvaraju pozitivan dojam pri prvom dolasku na stranicu. Pri spomenu poštanskoga muzeja vjerojatna asocijacija bit će poštanska marka. Upravo to iskorišteno je kao polazišna dizajnerska ideja pri oblikovanju stranice te su opcije izbornika ispisane na nekolicini maraka koje je Hrvatska pošta do sada izdala. No, budući da je potreba za prijenosom pisama mnogo starija od postojanja poštanskih maraka (podsjetimo; prva poštanska marka — crna marka od jednog pennyja (blackpenny) s likom kraljice Viktorije — stavljena je u promet 6. svibnja 1840), građu obuhvaćenu muzejskim zbirkama ne čine samo marke nego i mnogi drugi izlošci povezani s poštanskim prometom od njegovih početaka na hrvatskom tlu (u vrijeme Rimljana) pa do danas.

Internetska prezentacija iz fundusa izabranih eksponata prilično je loša jer osim fotografije (koju je ili je nemoguće uvećati ili uvećanje nedovoljno da bi se vidjeli detalji) i naziva izloška, ne obuhvaća ni jedan drugi podatak (primjerice dimenzije, materijal izrade, precizniju dataciju, načine dolaska u muzej i slično).

Čini se da je, kada se radi o sadržaju, izradi stranice pristupljeno bez osobita razumijevanja zakonitosti internetske prezentacije (od toga da je omjer slikovne i tekstualne građe neprimjeren mediju pa nadalje), te je malo vjerojatno da će se, zahvaljujući internetskoj stranici, krug posjetitelja Muzeja proširiti izvan uobičajenog (učenici i studenti poštansko-telekomunikacijske struke i djelatnici pošte i telekomunikacija iz cijele Hrvatske), premda potencijala za to ima.

Sandra Cekol

Vijenac 252

252 - 30. listopada 2003. | Arhiva

Klikni za povratak