Vijenac 252

Mm

FUTUROPOLIS

Računala: Cigarette Lighter Mod

FUTUROPOLIS

Računala: Cigarette Lighter Mod

slika

Ovaj hardverski dodatak računalu na prvi pogled zaslužuje atribut najbeskorisnije komponente ikada. Iako će pušače možda veseliti, Cigarette Lighter Mod naizgled ne služi nikakvoj ozbiljnijoj svrsi. Ali taj početni dojam vara. Adapter koji se krije iza upaljača može poslužiti (baš kao i u autu) i za niz korisnih funkcija. Za punjenje mobitela. Za priključivanje svjetiljke. Za napajanje priručnog usisavača. Da netko ne bi pretjerao sa zlouporabom računala za kućanske poslove uređaj ima ugrađen prekidač koji u kritičnim situacijama prekida napajanje. Informatika za kućanice.

www.thinkgeek.com

Audio-video: Emancipacija MP3-playera od računala

slika

Frontierlabs predstavili su novi model MP3 playera nazvana NEX ia+. Riječ je o klasičnom prijenosnom MP3-playeru, s nekim korisnim inovacijama. Od danas već standardnih funkcija mora se istaknuti mogućnost reprodukcije WMA i MP3-formata, snažna baterija koja traje čak dvanaest sati, osvijetljeni multifunkcionalni zaslon, ugrađeni diktafon te radio. Neuobičajeni su dodaci daljinski upravljač te mogućnost uporabe dviju vrsta memorijskih medija: compact-flash-kartica te IBM-ova micro-drivea (koji može primiti čak 5GB podataka). Najoriginalnija funkcija NEX-a ipak je takozvano line-in- snimanje. NEX ia+, naime, može samostalno presnimavati audiozapise izravno s drugog audiouređaja, primjerice muzičke linije. Napokon se MP3-player može rabiti i bez računala.

www.frontierlabs.de

GSM: Mobitel i pol

slika

U Hrvatskoj razmjerno nepoznat proizvođač mobitela Sendo njemačkom je tržištu predstavio vrlo napredan multimedijalni GSM-uređaj Sendo X. Tri band smartphone, koji ima trenutno vjerojatno najatraktivniju mobitel-kameru na tržištu, može se pohvaliti nizom naprednih funkcija. Četverostruki digitalni zoom, fleš s opcijom otklanjanja crvenih očiju i 64 MB interne memorije samo su početak impresivna popisa opcija mobitela. WAP, GPRS, polifone melodije sa čak 64 glasa te bogati softverski program svrstavaju ga u tehnološki vrh. Na Sendu X mogu se čitati Vordovi dokumenti, Excelove tablice, PDF-datoteke i mnogo više. Od medijskih plejera ima ugrađen RealOne, koji podupire formate H.263, MPEG 4 te RealVideo. Ukratkto — teško da će se u ovom trenutku naći mobitel koji može ponuditi bitno više. www.sendo.de

Izumi: High-tech špijunka

slika

Pogled kroz špijunku jedan je od najjednostavnijih, ali i najdjelotvornijih načina saznavanja tko je pred vratima. Bilo je samo pitanje vremena kada će netko napraviti tehnološki napredniju verziju toga pomagala. Na web-stranicama www.egadgets.com nudi se špijunka s ugrađenom digitalnom kamerom. S vanjske strane vrata doima se kao uobičajena špijunka, dok s unutrašnje strane obiluje sofisticiranom tehnologijom. Senzori prepoznaju kretanje i slikaju svakoga tko se dulje od osam sekundi zadrži ispred vrata. Slike se mogu pogledati na displeju uređaja ili prenijeti u računalo putem USB-priključka. Fotografije imaju rezoluciju 350 000 piksela, što je za prepoznavanje lica posve dovoljno. Objektiv se prilagođava svim svjetlosnim okolnostima, tako da nema problema ni u mračnim situacijama.

www.egadgets.com

CD-ROM: Povijest filozofije

slika

Upravo fenomenalno zanimljivo dijelo na CD-ROM-u zove se Geschichte der Philosophie (Povijest filozofije). Pregršt filozofskih misli raščlanjeno je u tri poglavlja. Prvo pod nazivom prikazi sadrži Hegelove, Schellingove, Feuerbachove i Heineove povijesne rasprave. Drugo poglavlje, koje nosi naziv priručnici, uključuje djela Langea, Windelbanda, Vorländera i Hirschbergera, dajući uvida u razvoj znanosti devetnaestog i ranog dvadesetog stoljeća. Treći dio, leksikon, vjerojatno je i najzanimljiviji. Kao što samo ime govori, sadrži filozofske rječnike Kirchnera/Michaelisa, Eislera i Mauthnera. Brze i djelotvorne funkcije pretraživanja sadržaja, mogućnosti povezivanja filozofskih misli prema smislu i vrhunska preglednost proizvod čine savršenim za ozbiljan rad i obrazovanje.

www.amazon.de

Domagoj Cerovac

Vijenac 252

252 - 30. listopada 2003. | Arhiva

Klikni za povratak