Vijenac 252

Matica hrvatska

Karlovac

Otvoreno o granici

Karlovac

Otvoreno o granici

Četrnaestoga listopada u Knjižnici za mlade u Karlovcu održano je zanimljivo predavanje prof. dr. Hrvoja Kačića pod naslovom Integritet HrvatskeJe li ugrožena Hrvatska? Okosnica predavanja, koje je organizirao prof. Ivan Jurković, predsjednik Ogranka Matice hrvatske Karlovac, bila su otvorena granična pitanja s Republikom Slovenijom. Već uvodno prof. dr. Kačić istaknuo je da hrvatski teritorijalni integritet nije ugrožen, ističući da najveće opasnosti za Hrvatsku postoje u nastojanjima mnogih pojedinaca i organizacija da se što više realizira razdor u hrvatskom korpusu.

Ono sa čime se možemo ponositi — to je bilo zajedništvo koje je resilo sve Hrvatske krajeve i sredine kada se branilo Hrvatsku od agresora i kada se ostvarila cjelovitost Hrvatske. U ovom pogledu trebamo cijeniti i dostignuća i međusobne odnose koji prevladavaju u Sloveniji. Da bi se u mnogočemu Hrvati mogli ugledati u Slovence kada je riječ o pozitivnom osjećaju zajedništva, pokazalo se, spomenuo je dr. Kačić, pri obilježavanju desete obljetnice samostalnosti i nezavisnosti Slovenije. Tome događaju (koji je nosio poruku Skupaj u ratu, skupaj u miru) prisustvovalo je više desetaka tisuća Slovenaca u lipnju 2001. godine u zračnoj luci Cerklje. Ubrzo nakon toga u Murskom Središću održana je komemoracija spontanog otpora velikosrpskom agresoru, dio kojega su bili i Hrvati. Stoga je, smatra Kačić, razumljiva stanovita tjeskoba i nezadovoljstvo domaćina što je tako malo Hrvata došlo da uveliča slovensku proslavu.

Prema tome, ugrožavanje Hrvatske postoji samo ukoliko se ne cijeni osjećaj zajedništva i ne cijeni doprinos i samoprijegor naših susjeda. Kako se možemo uvjeriti da su odnosi između Hrvatske i Slovenije dospjeli na izvanredno nisku razinu, prof. dr. Kačić osjeća se dužnim posvjedočiti da i u tim pitanjima nedostaje postupanje kakvo moramo slijediti da bismo zaštitili interese naše države.

Kako se nalazimo posve blizu Žumberka, koji zahtijeva zaštitu i pomoć u pogledu demografske obnove, nije se želio upuštati u pojedinosti o granici na moru između Hrvatske i Slovenije. I u tom pitanju vlada neznanje i nedostatak iskustva u obrani interesa Hrvatske. Uz najviši vrh Žumberačkog gorja nalazi se vojni objekt u kojem su još vojne snage susjedne nam države, a svakomu je poznato da se ta bivša vojarna JNA nalazi na hrvatskom ozemlju. To je poznato i svim dužnosnicima Slovenije. Jedino objašnjenje slovenskih susjeda o nepovlačenju vojske sa Sv. Gere sastojalo se u tome da će to biti negativno primljeno u njihovoj javnosti. Uz suglasnost svih mjerodavnih ministarstava, vlade i predsjednika Tuđmana 1999. Hrvatska je prenijela vlasništvo nad tim vojnim kompleksom na Planinarski savez Hrvatske. To je bio čin koji je trebao pokazati da na ovim prostorima ne treba zadržavati vojne snage. Najbolje bi rješenje bilo, misli dr. Kačić, da taj prostor, kako se već i predlagalo, ostane otvoren planinarima obiju država. Da bi svoj prijedlog konkretizirao, dr. Kačić je izložio idejno urbanističko rješenje područja Žumberka kao rekreacijskoga centra i skijališta.

Vijenac 252

252 - 30. listopada 2003. | Arhiva

Klikni za povratak