Vijenac 252

Književnost

KNJIŽEVNI GLOBUS

Nagrada Booker za D. B. C. Pierrea

KNJIŽEVNI GLOBUS

Nagrada Booker za D. B. C. Pierrea

slika

Velika Britanija Australski pisac D. B. C. Pierre osvojio je jednu od najuglednijih književnih nagrada, britansku nagradu Booker, za svoj debitantski roman Vernon God Little. Tragikomična priča o teksaškom tinejdžeru osuđenu za pokolj u srednjoj školi pobijedila je u konkurenciji od šest finalista za nagradu dotiranu s 50 000 funti. D. B. C Pierre pseudonim je Petera Finlayja, a DBC je kratica od Dirty But Clean, što je aluzija na njegovu ovisničku prošlost. Finlay je rođen u Australiji, živio je u Meksiku, a sada u Irskoj. On je prvi autor od 1997. godine, i Arundhati Roy, koji je osvojio Bookera za prvi roman. Inače, ovogodišnji popis finalista bio je pun iznenađenja — na njemu su bile četiri žene i tri prva romana. Favoritima su se smatrale Monica Ali s romanom Brick Lane i Kanađanka Margaret Atwood, dobitnica Bookera 2000. godine, ovaj put na popisu finalista sa znanstvenofantastičnim romanom Oryx and Crake. U konkurenciji su još bili Clare Morrall s Astonishing Splashes of Colour, Damon Galgut sa The Good Doctor i Zoe Heller sa Notes on a Scandal.

Dodijeljen Prix Goncourt

slika

Francuska Jacques-Pierre Amette dobitnik je ovogodišnjega, stotog izdanja Prix Goncourt, najvažnije francuske književne nagrade, za roman La Maîtresse de Brecht. Roman je priča o susretu Bertolda Brechta, koji se nakon rata iz egzila vraća u Istočni Berlin, i mlade glumice, koja radi za istočnonjemačku tajnu službu Stasi. Amette, rođen 1943, književni je kritičar pariškoga tjednika »Le Point«, a u četiri desetljeća rada objavio je trideset romana, zbirki priča i kazališnih komada, među njima L’homme du silence i Confessions d’un enfant gâté. U konkurenciji za ovogodišnji Goncourt bili su i Frédéric Beigbeder i Alice Ferney. Među dosadašnjim dobitnicima nagrade, koja se dodjeljuje od 1903, bili su Marguerite Duras, Patrick Modiano, Simone de Beauvoir i André Malraux.

Umro Vázquez Montalbán

slika

Španjolska Španjolski autor Manuel Vázquez Montalbán umro je u Bangkoku u 64. godini. Montalbán je najpoznatiji po političkim krimićima o privatnom detektivu Pepeu Carvalhu. Dvadeset romana iz te serije, među njima Asesinato en el Comité Central, Quinteto de Buenos Aires i Sabotaje Olímpico, prevedeno je na brojne strane jezike. Iako je s Carvalhom postigao više bestselera, Montalbon je bio i autor eseja, kazališnih komada i poezije. Rođen je 1939. godine u Barceloni, a kao mladić bio je protivnik Francova režima te je 1962. zbog toga osuđen na tri godine zatvora. I poslije je bio politički aktivan kao član stranke Ujedinjenih socijalista Katalonije. Do smrti je redovito pisao komentare za najveći španjolski denvnik »El País«, a za svoje je knjige nagrađen sa više nagrada, između ostaloga španjolskom i europskom književnom nagradom za Galindez. Njegove romane o Carvalhu, njegov je kolega Jorge Semprún nazvao remek-djelima o životu u Španjolskoj.

Pozitivna bilanca Frankfurtskoga sajma

Njemačka Ovogodišnji međunarodni Frankfurtski sajam knjige zabilježio je porast broja izlagača i posjetitelja, javio je na kraju sajma njegov direktor Volker Neumann. Na najvećem svjetskom sajmu knjige ove je godine izbrojano 288 887 posjetitelja, što je porast od 8,7 posto u odnosu na prošlu godinu, i 6638 izlagača iz 102 zemlje što je porast od 4 posto. Na sajmu, koji je prekinuo stagnaciju koja je vladala prošlih godina, bilo je predstavljeno i tisuću autora, što je više nego ikada do sada u Frankfurtu, među kojima je čak 150 bilo iz zemlje gosta, Rusije. U novosti ovogodišnjeg sajma pripadali su jedan produženi sajamski dan, novootvoreni Centar za prevoditelje te filmski forum. U središtu sljedećeg sajma stajat će arapski svijet.

Carolyn Heilbrun počinila samoubojstvo

SAD Američka autorica i borac za ženska prava Carolyn Heilbrun počinila je u 77. godini samoubojstvo. Heilbrun je predavala na Sveučilištu Columbia u New Yorku, gdje je bila i prva direktorica Istraživačkog instituta za ženska pitanja, a o mogućnosti samoubojstva pisala je još 1997. u svojoj knjizi The Last Gift of Time: Life Beyond Sixty. Među njezina najpoznatija djela pripadaju Reinventing Womanhood i autobiografski bestseler Writing a Woman’s Life. Osim toga autorica je brojnih eseja i članaka, u kojima je književnost interpretirala s feminističkoga stajališta, te niza romana i detektivskih priča, koje je objavila pod pseudonimom Amanda Cross.

Iva Krtalić

Vijenac 252

252 - 30. listopada 2003. | Arhiva

Klikni za povratak