Vijenac 252

Likovnost

Mercatores et naute

Iz korijena Boke

Trgovci i pomorci Boke, Boka i Murtić, Jozo Ćetković— izložba umjetničke fotografije, Zagreb, Galerija Gradec, 22. rujna — 3. listopada 2003.

Mercatores et naute

Iz korijena Boke

Trgovci i pomorci Boke, Boka i Murtić, Jozo Ćetković— izložba umjetničke fotografije, Zagreb, Galerija Gradec, 22. rujna — 3. listopada 2003.

slika

Izložba Mercatores et naute u organizaciji kotorskoga Pomorskog muzeja Crne Gore, Istorijskog arhiva, Muzeja grada Perasta i Dijecezanskog muzeja kotorske biskupije predstavio nam je vrlo bogatu povijest Bokelja i bokeljske mornarice kroz brojne dokumente i rukopise, portrete, slike i makete plovila, predmete iz plemenitih kovina i tekstila koje su nastajale od 12. do 19. stoljeća

U zagrebačkoj je Galeriji Gradec potkraj rujna i nekoliko dana mjeseca listopada bila postavljena trostruka izložba vezana uz Tjedan Hrvata iz Crne Gore u organizaciji Matice iseljenika Hrvatske, Hrvatskoga građanskog društva Crne Gore iz Kotora i Turističke zajednice grada Zagreba. U prizemlju galerije postavljena je izložba umjetničke fotografije Joze Ćetkovića, prvi je kat zauzela tematska izložba Mercatores et naute, a na drugom su katu predstavljeni gvaševi Ede Murtića.

Bogata povijest Boke

Pomorska naselja uz Bokokotorski zaljev prožeta su tradicijom trgovine i pomorstva, a vrsni su pomorci umjetničke težnje Mediterana često prenosili u svoj zavičaj. Isto tako, izložba svjedoči o burnim povijesnim okvirima Boke. Ova je izložba tako ponajprije posvećena ljudima koji su Boku tijekom povijesti uspjeli afirmirati kao neizbježni dio jadranskoga bazena. Velik broj djela vezan je uz zavjetno slikarstvo sačuvano u obliku ex vota, gdje se pojedini zavjeti nakon vremenskog odmaka tretiraju kao umjetnička djela, poput monumentalne slike sv. Nikole iz Dobrote, koja je naručena od Pietrantonija Novellija, ali i kao arhivska građa poput prokaza pomorske bitke pred Dračem. Brojna portretistika obuhvaća znamenite Bokelje, Viskoviće, Baloviće, Ivanoviće, Martinoviće i druge pomorce, kapetane, vojne dužnosnike, pomorske trgovce... Uza sve to, na izložbi su postavljeni i vrlo zanimljivi primjeri nautičkih instrumenata, nakita, numizmatike, oružja, kartografije i sl.

Murtićeva simpatija za bokeljski pejzaž

Izložba Boka i Murtićpodastrla nam je petnaest Murtićevih gvaševa te dva ulja na platnu nastalih u Boki potkraj osamdesetih i 1990. godine. Tada se, naime, Murtić nalazio u posjetu don Branku Sbutegi, koji je i jedan od glavnih organizatora ovoga Tjedna, u svojevrsnoj misiji oplemenjivanja crkve sv. Eustahija u Dobroti nakon potresa 1979. godine. Gotovo tri stotine četvornih metara ili tri milijuna komada obojenoga stakla, kako piše don Sbutega u kratkom katalogu i razgovoru s umjetnikom, postrojeni su u mozaički slog po nalogu Ede Murtića.

Osim skica mozaika, predstavljeni su i gvaševi s toliko prepoznatljivim bokeljskim krajolikom, planinama koje se strmo spuštaju prema moru, prošaranim nadaleko vidljivim Murtićevim potezom i koloritom. Murtić je te gvaševe, kako kaže Sbutega, stvarao s mnogobrojnih bokeljskih vidikovaca, fasciniran likovnošću koju taj zaljev posjeduje. Zaista, iz ovih se djela osjeća ista energija koja izlazi iz Murtićevih istarskih pejzaža. Snažan potez, jak i naglašen kolorit i odabrani trenutak tako simbolički spajaju dva kraja istočne jadranske obale.

Marko Kružić

Vijenac 252

252 - 30. listopada 2003. | Arhiva

Klikni za povratak