Vijenac 252

Film

FILMSKA ČETVRT

Filmski centar: Mike Leigh

FILMSKA ČETVRT

Filmski centar: Mike Leigh

slika

Zagreb I dok projekcije filmova njemačkoga redatelja Wima Wendersa u dvorani zagrebačke Kinoteke završavaju fantastičnom dramom Do kraja svijeta (4. studenoga), ciklus se redatelja Zorana Tadića u sklopu programa Filmskog centra nastavlja dvama novim filmovima. To su drama Orao iz 1990. (4. studenoga) te hommage Carolu Reedu Treća žena iz 1997. s Almom Prica i Enom Begović (11. studenoga). Napokon, kreće i ciklus proslavljena britanskog filmaša Mikea Leighea, i to s redateljevim radovima s kraja sedamdesetih i s početka osamdesetih. Tako su filmovi Nuts in May i Kiss of Death na rasporedu u subotu 8. studenoga, a Grown-ups i Meantime u utorak 11. studenoga.

U kinima: Matrix Revolutions

slika

Zagreb Domaća publika u kinima može vidjeti Matrix Revolutions Andyja i Larryja Wachowskog, koji kao završni dio trilogije o mračnom svijetu budućnosti istodobno stiže i u svjetska i u naša kina. Zatim, triler Bilo jednom u Meksiku Roberta Rodrigueza, u kojem Antonio Banderas reprizira ulogu osvetnika El Mariachija te još jedan treći nastavak, francusku akcijsku komediju Taxi 3 u režiji Gérarda Krawczyka.

TV-premijere: Diljem svijeta

slika

Zagreb S druge strane, filmovi koji se premijerno prikazuju na Hrvatskoj televiziji manje plijene akcijom, a više dramom. Nadasve, izvrsno ocijenjena češko-slovačko-poljska koprodukcija Vsichni moji blizci redatelja Mateja Minača (HTV 3, 1. studenoga, 22.15) te uradak australske redateljice Gillian Armstrong Oscar & Lucinda u kojem glavne uloge propovjednika i nasljednice u Engleskoj sredinom 19. stoljeća tumače Ralph Fiennes i Cate Blanchet (HTV 3, 11. studenoga, 20.35). Osim toga, treba izdvojiti i njemačku romantičnu komediju Sonnenallee (HTV 3, 3. studenoga, 20.05) te kanadsku humornu dramu My Dog Vincent (HTV 3, 8. studenoga, 22.15).

Hrvatska: Svjedoci za Oscara

slika

Zagreb Poznato je svih 55 kandidata za nagradu Oscar u kategoriji najboljeg filma na neengleskom jeziku. Riječ je o rekordnom broju filmova, čime je za jedan naslov nadmašen prošlogodišnji broj kandidata za tu prestižnu filmsku nagradu. Prema odluci Komisije Hrvatskog društva filmskih djelatnika hrvatsku kinematografiju predstavlja ratna drama Svjedoci redatelja Vinka Brešana, dobitnica pet Zlatnih arena i Oktavijana. Zajedno s ostalim kategorijama, naslovi pet nominiranih filmova bit će poznati 27. siječnja 2004, dok će se 76. dodjela Oscara u Los Angelesu održati 29. veljače 2004, tri tjedna prije od uobičajenog termina.

Irska: Nagrađeni Sheridan

slika

Dublin Među nominiranima za Oscara 2003. mogao bi biti i film In America cijenjena irskog redatelja Jima Sheridana (U ime oca), koji nakon niza festivalskih nastupa napokon kreće i u kinodistribuciju. Ovjenčan Grand prixom na nedavnom 30. međunarodnom filmskom festivalu Flandrije u belgijskom Gentu, Sheridanov uradak 31. listopada stiže pred britansku, a 26. studenoga i pred američku kinopubliku. U središtu je suvremene priče irski imigrant koji nakon osobne tragedije s obitelji stiže u New York kako bi započeo glumačku karijeru. U glavnoj je ulozi Paddy Considine, a partnerica mu je Samantha Morton.

SAD: Kapetan Crowe

slika

Los Angeles Glavni je pak glumac povijesnog spektakla Master and Commander: The Far Side of the World holivudska zvijezda s australskom putovnicom Russell Crowe, dok je redatelj filma glumčev sunarodnjak Peter Weir. Weir je posljednji put stao iza kamera u Trumanovu showu, a novi mu je film raskošna produkcija o engleskom kapetanu Jacku Aubreyju i njegovim pomorskim pustolovinama u doba napoleonskih ratova. Uz oskarovca Crowea, koji je odglumio središnji lik, u filmu nastupaju i Richard Stroh i Paul Bettany. S proračunom od 135 milijuna dolara film je među najskupljim projektima u 2003. Početak je prikazivanja u SAD najavljen za 14. studenoga.

Knjiga: Yakuze na filmu

slika

Mark Schilling, The Yakuza Movie Book: A Guide to Japanese Gangster Films, Stone Bridge Press, 2003. Dok novi film Quentina Tarantina Kill Bill Vol. 1 žari i pali gdje god se pojavi, publicist je Mark Scilling objavio vodič s više od stotinu najpoznatijih japanskih filmova s temom yakuza-bandi koji su, prema autoru, utjecali i na Tarantina i na, primjerice, Francisa Forda Coppolu. Zvučna su imena vezana uz japanski gangsterski film Takeshi Kitano, Kinji Fukasaku, Takashi Miike i Sho Aikawa, a vodeći naslovi Sonatine, Koroshi No Rakuin i Koroshiy No Ichi.

Boško Picula

Vijenac 252

252 - 30. listopada 2003. | Arhiva

Klikni za povratak