Vijenac 252

Likovnost

LIKOVNI GLOBUS

Dürer u Albertini

LIKOVNI GLOBUS

Izložbe

Piceljeva retrospektiva

slika

Ljubljana U Međunarodnom grafičkom likovnom centru u Ljubljani 24. listopada otvorena je velika retrospektivna izložba egzatovca Ivana Picelja. Izložba kronološki predstavlja pojedine grafičke listove, grafičke mape, plakate i publikacije našeg umjetnika, a bit će otvorena do 22. prosinca. Izložbu je organizirao MGLC u suradnji s Galerijom Rigo iz Novigrada i našim Veleposlanstvom u Sloveniji, a informacije o njoj potražite na www.mglc-lj.si. Na otvaranju izložbe predstavljena je Grafika, hrvatski grafički časopis.

Art brut nakon Dubuffeta

slika

Salzburg Nakon velike izložbe Jaena Dubuffeta u salzburškom Rupertinumu sada je postavljena izložba austrijskih art-brutovaca, nazvanih Gugginger Künstlerima. Tzv. psihopatološka umjetnost, kao snažna opozicija akademizmu, pokazuje djela iz rupertinumske zbirke autora kao što su Daniela Paulus, Erich Prager i Burgi Richter, Josef Hofer. Izložba koja je otvorena do 11. siječnja pokazuje slike, objekte, crteže, skulpture iz austrijskog kruga tog specifičnog izraza. Ostale informacije potražite na internetskoj stranici www.rupertinum.at.

Antički motivi

slika

Los Angeles Zanimljiva izložba Transforming Tradition: Ancient Motifs in Medieval Manuscripts otvorena je do 30. studenog u Gettyju u Los Angelesu. Izložba pokazuje kako su iluminirani srednjovjekovni manuskripti često kao inspiraciju uzimali antičke motive. Potvrđujući tu činjenicu, djelatnici Gettyja postavili su komparativne materijale, od antičke keramike, gema, numizmatike, ali i literature, uspoređujući ih s oslikanim rukopisima čiji su autori duboko sezali u antičku tradiciju i nasljeđe posuđujući motiviku Grka, Etrušćana i Rimljana. Informacije na www.getty.edu/art/exhibitions.

Manet u Madridu

slika

Madrid Do 11. siječnja 2004. u Pradu otvorena velika izložba nazvana Manet at the Prado. Izložba uključuje više od stotinu djela, među kojima je 58 slika, 30 grafika i 22 crteža. U suradnji s više od trideset kulturnih institucija i privatnih zbirki, prva Manetova izložba u Pradu također obilježava njegov posjet tom muzeju godine 1865, kada se upoznao s njegovom sjajnom zbirkom i djelima slikara poput Velazqueza ili Titiana, koje je toliko cijenio. Među brojnim djelima pokazani su i portreti, mrtve prirode, povijesne, religijske teme kroz cijelo njegovo stvaralaštvo. Info na http://museoprado.mcu.es.

Knjige

slika

Diana Norman, Painting in Late Medieval and Renaissance Siena (1260-1555), Yale Univ Press, 2003. Ova knjiga predstavlja grad Sienu, jedno od najvećih umjetničkih središta Italije, grada mnogih slavnih slikara, Duccia, Simone Martinija, braće Lorenza i Ambrogia Lorenzettija, Sassette i Becafumija. Pregled je to sijenskoga slikarstva u doba najveće umjetničke kreativnosti, od 13. do sredine 16. stoljeća ovog toskanskog grada. Povjesničarka umjetnosti Diana Norman otkriva sijenska umjetnička usmjerenja tijekom tri stoljeća vežući svoje tekstove uz djela koja su rađena isključivo za Sienu uz kontekst političkih, socijalnih i religijskih prilika u srednjovjekovnoj i renesansnoj Sieni.

Internet

www.canvas.hr Canvas promiče grafiku kao umjetnički medij produkcijom grafičkih listova, grafičkih mapa, izlaganjem i izdavaštvom. U novootvorenom galerijskom prostoru u Tomašićevoj 8 u Zagrebu, gdje su od sredine svibnja izlagali Zlatko Keser, Zlatko Prica i Nives Kavurić-Kurtović, postoji grafički studio koji raspolaže trima prešama za duboki tisak, tri litografske preše te svim grafičkim alatima i materijalima za tehnike dubokog, plošnog i visokog tiska. Canvas će biti izdavačem »Grafike«, časopisa sa svrhom edukacije o pojmovima i značenjem grafike, povijesti grafike u Hrvatskoj te praćenja grafičkih zbivanja u zemlji i svijetu, a čiji je prvi broj izašao 23. listopada.

CD-ROM

slika

Impressionism and Its Sources, TDC Interactive Ovo interaktivno izdanje Impressionism and Its Sources uvodi nas u jedan od najinventivnijih umjetničkih pravaca u povijesti čovječanstva. Ono uključuje otprilike tisuću djela Edouarda Maneta, Claudea Moneta, Augustea Renoira, Vincenta Van Gogha i brojnih drugih s posebnim naglaskom na francuski impresionizam. Uz autore navedene su biografske crtice i interaktivni esej o značenju impresionizma za povijest umjetnosti. Hiperlinkovima možete letjeti kroz umjetnički pravac i njegova najbitnija djela, a u podlozi se čuje onovremena glazba.

Marko Kružić

Vijenac 252

252 - 30. listopada 2003. | Arhiva

Klikni za povratak