Vijenac 252

Časopisi, Matica hrvatska

Dječje filmsko stvaralaštvo

»Zapis«, bilten Hrvatskoga filmskog saveza, gl. ur. Diana Nenadić, br. 43, Zagreb, 2003.

Dječje filmsko stvaralaštvo

»Zapis«, bilten Hrvatskoga filmskog saveza, gl. ur. Diana Nenadić, br. 43, Zagreb, 2003.

Jesenji broj »Zapisa« otvara rubrika prigode koja bilježi dodjeljivanje Nagrade Vladimir Nazor za životno djelo u području filma Borivoju Dovnikoviću-Bordu pripadniku neponovljive generacije zagrebačkih animatora, potom Godišnje nagrade Vladimir Nazor za video/filmsko djelo Ivanu Faktoru za djelo Das Lied ist aus (2002) te Godišnje nagrade Ivan Filipovićza osnovno školstvo profesorici hrvatskoga jezika Slavici Kovač. Za razliku od više-manje poznate Nagrade Vladimir Nazor, Godišnja nagrada Ivan Filipovićširoj je javnosti prilična nepoznanica te ju je trebalo predstaviti barem u osnovnim crtama. Osim lijepih, prigode bilježe i događaj održan s tužnim povodom — komemorativnu projekciju filmova Vladimira Peteka, jednog od najvažnijih hrvatskih autora eksperimentalnoga filma.

Slijedi potom rubrika odjeci, koja donosi tekstove o svim relevantnim filmskim zbivanjima u zemlji tijekom ljeta u rasponu od 41. revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece i mladeži do Motovunskog i Pulskog filmskog festivala, uz poneki inozemni izlet (Sarajevo, Mostar, Varšava). Ostajući vjerni imenu časopisa, izvjestitelji »Zapisa« uglavnom su ljetopisci, a tek neki od njih upustili su se u kritičarsko vrednovanje prikazanih radova. Većina tekstova uspijeva dobro prenijeti atmosferu događanja tako da čitatelju ostaje žal što nije prisustvovao nekima od njih, ali i poticaj za planiranje sadržaja tijekom idućega ljeta.

Poseban blok časopisa čine tekstovi o Školi medijske kulture koja je ove godine peti put održana u Trakošćanu.

Sugovornica Duška Popovića u malom filmskom razgovoru ovaj je put bila Mira Kermek-Sredanović, nekadašnja direktorica Gradske knjižnice u Čakovcu, u kojoj je Edo Lukman pokrenuo Školu animiranog filma (ŠAF). Mira Kermek-Sredanović godinama se borila kako bi osigurala materijalnu i moralnu potporu projektu ŠAF-a i stajala je u sjeni svakog uspješnog projekta dječjih filmskih i videomanifestacija, festivala, smotri... Uredništvo »Zapisa« odalo je priznanje Miri Kermek-Sredanović, odličnoj poznavateljici dječjega filmskog stvaralaštva i njegovih problema, i objavom njezine fotografije na naslovnici.

Ljubica Ivanišević

Vijenac 252

252 - 30. listopada 2003. | Arhiva

Klikni za povratak