Vijenac 252

Fotografija

U FOKUSU

Češka novinska fotografija

U FOKUSU

Češka novinska fotografija

slika

Zagreb U Galeriji Badrov na Trgu žrtava fašizma 1 u Zagrebu otvorena je do 8. studenoga izložba pod naslovom Czech pres photo 2002. Izložba prikazuje izbor radova čeških te nekolicine slovačkih autora koji su se natjecali za najbolju novinsku fotografiju 2002. Natjecanje traje već osmu godinu, a u ocjenjivački sud uključeni su autoriteti kako češke tako i međunarodne fotografske zajednice. Natjecanje je tematski postavljeno u osam kategorija: Aktualnost, Portret, Reportaža, Ljudi o kojima se razgovara, Sport, Svakodnevni život, Priroda i životni okoliš, te Umjetnost, znanost, tehnologija. Ovogodišnja izložba bila je velikim dijelom obilježena poplavama koje su prošle godine zahvatile gotovo trećinu Češke, opustošivši desetke gradova i stotine sela. Zanimljiv je izbor žirija za nagradu Fotografije godine, koju je dobila slika autora Renéa Jakla Zadnji trenuci slona Kádira, fotografija koja ne prikazuje ljudsku tragediju, nego sudbinu jednog od stanovnika poplavljenoga praškog zoološkog vrta. Izložba dolazi iz New Yorka, gdje je bila postavljena svibnja ove godine u zgradi UN-a.

Francuska dagerotipija

slika

New York The Dawn of Photopraphy: French Daguerreotypes, 1839-1855 naslov je izložbe koja će ostati otvorena do 4. siječnja 2004. u muzeju Metropolitan u New Yorku. Izložba je pregled sačuvanih radova u dagerotipiji, tehnici koja je obilježila početak nastanka novoga vizualnog medija — fotografije. Izloženo je oko 175 djela iz fundusa nekoliko svjetskih muzeja i privatnih zbirki koja tematikom zahvaćaju širok spektar od znanstvenih, etnografskih i historijskih dokumentata do umjetničke produkcije portreta, gradskih veduta, pejzaža, aktova i genre-scena. Zanimljivi su portreti koji prikazuju neke od istaknutih ličnosti, umjetnike i pisce onoga doba, a među njima se nalazi i portret samoga Daguerrea, te Eugena Delacroixa, Jean-Françoisa Milleta, Victora Hugoa i Alexandra Dumasa. Izložba je popraćena katalogom na CD-ROM-u, a više informacija i pregled nekih od izloženih radova možete naći na www.metmuseum.org.

Mirković i Jaša u Zagrebu

slika

Zagreb U Galeriji Spot Fotokluba Zagreb u Ilici 29/III predstavljeni su radovi dvoje autora, Najke Mirković i Ante Jaše. Rođena u Bratislavi, Najka Mirković još kao djevojčica dolazi u Dubrovnik, gdje ostaje živjeti do danas. Ovo je njezina treća samostalna izložba, a na njoj se predstavila sa svoja dva ciklusa: Svjetla klaustra Male braće, Dubrovnik i Botanički vrt, Lokrum. Ante Jaša je kao autor poznatiji domaćoj i svjetskoj javnosti, izlagao je na brojnim izložbama, radove je objavio u osam knjiga te ih kontinuirano objavljuje u časopisima, magazinima i katalozima. Jaša se predstavio izborom fotografija koje je snimio za svoga boravka u New Yorku. Za ovu izložbu povezao ih je u tematsku cijelinu koju je jednostavno nazvao Blizanci. Izložba ostaje otvorena do 20. listopada.

Fotografija u suvremenoj umjetnosti

slika

Art and Photography, David Campany, Phaidon Press, 2003. Ovoga je ljeta Phaidon objavio knjigu autora Davida Campanya Art and Photography, knjigu koja se na sveobuhvatan način bavi fotografijom u umjetnosti od 1960-ih do danas, značenjem i pozicijom koju je fotografija zauzela u suvremenoj umjetnosti. Sam je autor predavač povijesti i teorije fotografije na Surrey Institute of Art and Design te ima nekoliko objavljenih knjiga koje se bave određenim područjima fotografske teorije i prakse. Knjiga obrađuje sve istaknute autore, škole i stilove toga razdoblja, a uz vizualnu građu daje teoretske radove i tekstove vodećih kritičara i teoretičara druge polovice 20. stoljeća te originalne razgovore s umjetnicima i njihove izjave. Knjigu možete naručiti i dodatno se informirati na www.phaidon.com/phaidon/bookstore.asp.

Tanja Masnec Šoškić

Vijenac 252

252 - 30. listopada 2003. | Arhiva

Klikni za povratak