Vijenac 252

Ples

Bolle i Murru postali Scalini étoiles

Bolle i Murru postali Scalini étoiles

slika

Roberto Bolle i Massimo Murru, dvojica najvećih suvremenih talijanskih baletana, koji gostuju na najčuvenijim svjetskim baletnim pozornicama, dobili su prestižnu titulu étoiles Teatra alla Scala (iznimno rijetko priznanje za muške plesače), koju osim njih trenutačno u Scali ima samo slavna balerina Alessandra Ferri.

Imenovanje stupa na snagu početkom nove baletne sezone (7. prosinca 2003) i najveće je priznanje i dodatni poticaj tim plesačima koji su diplomirali u baletnoj školi Teatra alla Scala i za nju su usko vezani, u tolikoj mjeri da im je ono često osnova za njihove uzbudljive i virtuozne plesne egzibicije.

Roberta Bollea još kao petnaestogodišnjaka Rudolf Nurejev odabrao je za ulogu Tadzia u Flindtovu baletu Smrt u Veneciji, a 1996. u njegovoj 21. godini direktor Engleskoga nacionalnog baleta Derek Deane za njega stvara spektakularne verzije Romea i Julije i Labuđeg jezera. Danas je Bolle gost uglednih svjetskih baletnih ansambala. Među njegovim su partnericima neke od najvećih svjetskih balerina: Darcey Bussell, Sylvie Guillem i Alessandra Ferri. Zagrebačka publika upoznala ga je ove godine na premijeri Giselle u koreografiji Dinka Bogdanića, a pregovara se o njegovom skorom ponovnom dolasku.

Massimo Murru vezan je uz druga važna imena: godine 1996. koreograf Roland Petit za njega stvara koreografije Chéri, Bolero i Le Lac des Cygnes et ses maléfices. Nakon toga u Pariškoj operi pleše Quasimoda u baletu Notre Dame de Paris kao prvi talijanski baletni prvak u toj kući. Osobito je važan bio njegov susret s uglednom francuskom baletnom prvakinjom Sylvie Guillem 2001. u Royal Balleta u Ashtonovu baletu A Month in the Country, što je označilo početak iznimno uspješne suradnje (Carmen, M. Ek; Marguerite et Armand, F. Ashton, Manon i Romeo i Julija, K. MacMillan) koja se nastavlja i danas.

Mauro Beretta

Vijenac 252

252 - 30. listopada 2003. | Arhiva

Klikni za povratak